OTKRIVAMO

Tužilaštvo istražuje kako je Razvojna banka davala kredite

Tužilac Mutevelić zatražio svu dokumentaciju koja se odnosi na dodjelu sredstava privatnim firmama

M. AŠČIĆ

6.11.2018

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je 20. juna od Uprave Razvojne banke Federacije da mu dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na odobravanje i plasiranje kredita i sredstava određenim privatnim kompanijama, a zbog sumnje na nezakonito postupanje, saznaje „Dnevni avaz“.

 Nastala šteta

U zahtjevu koji potpisuje tužilac Mirza Mutevelić navodi se da dokumentaciju traže na osnovu prijave koja im je proslijeđena od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Prijavu je proslijedila neformalna grupa građana zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela od ovlaštenih organa Razvojne banke, a zbog, kako je navedeno, nezakonitog odobravanja i plasiranja kredita.



= Faksimil zahtjeva Tužilaštva KS od 20. juna ove godine

Tužilac u zahtjevu pojašnjava da je u prijavi navedeno da je više preduzeća, među kojima su „TV Mreža“ Sarajevo, „My Residence“ Sarajevo, „Apsolute Group“ Sarajevo, „Koka Product“ Gračanica, „Bosnet Groput“ Sarajevo, „Luna“ Doboj-Jug, „Unimedia“ Gračanica, „Jata Group“, AAS Bosanski Petrovac i „Pehar“ Čitluk, dobilo kredite od Razvojne banke FBiH bez provedene zakonske procedure. Navedeno je da su krediti plasirani bez potrebnih uvjeta za njihovo osiguravanje, odnosno bez odgovarajućih kolaterala.

- Navedenim postupanjem došlo je do toga da krediti nisu obezbijeđeni i da je Razvojna banka pretrpjela štetu zbog nevraćanja istih - navodi se u prijavi koju obrazlaže tužilac Mutevelić.

Stanje računa

Tužilaštvo zbog svega traži da mu se dostavi dokumentacija o tome je li Razvojna banka ikad poslovala s ovim privrednim društvima, odnosno jesu li im odobreni krediti.

- U slučaju da navedena pravna lica imaju odobrene kredite kod Razvojne banke, potrebno je da nas obavijestite kakvo je stanje kreditnih računa, odnosno da li imenovana pravna lica uredno vraćaju iste. Potrebno je da dostavite dokumentaciju iz kreditnih portofolija navedenih pravnih lica i njihove zahtjeve za izdavanje kredita - navodi se u zahtjevu tužioca Mutevelića.

Na čiji je račun isplaćen novac

U zahtjevu je istaknuto da je potrebno da Razvojna banka precizira koji su uvjeti bili potrebni za odobravanje kredita, ali i da im se dostave interni akti banke kojim se regulira procedura zahtjeva za dobivanje i obrade kredita.

- Potrebno je da se izjasnite o tome da li su predmetni krediti obezbijeđeni kolateralima, ali i na čiji su račun isplaćena kreditna sredstva za pravna lica TV Mreža i My Residence – naveo je Mutevelić.

 Kako su članovi NO dobili kredite od države


Kako smo ranije i pisali, Razvojna banka FBiH odobrila je pojedinim članovima NO banke kredite, a dovode se u vezu ili su zaposleni u firmi Jata Group i ASS Bosanski Petrovac. Riječ je o SDA-ovim članovima NO Asimu Omaniću i Amiru Avdiću. Omanićev „Jata Group“ dobio je milione maraka kredita, a Avdićev AAS 256.000 KM. Avdić je ostavio 128.000 duga.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.