GORAŽDE

Odbačen prijedlog i zatražena smjena CIK-a ako se primijene rezultati popisa iz 2013. godine

Na ovaj način se diskriminiraju konstitutivni narodi ovog kantona, smatraju zastupnici

A. Bajramović

Al.B.

6.11.2018

Skupština BPK Goražde odbacuje prijedlog Centralne izborne komisije BiH o primijeni rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine prilikom izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji vodi u podjelu BiH, prvi je zaključak koji su poslanici na vanrednoj sjednici usvojili jednoglasno. 

Poslanici u Skupštini BPK Goražde smatraju da je to u suprotnosti s Ustavom FBiH i, ako CIK odluči i primjeni rezultate popisa iz 2013. godine, zahtijevaju da se utvrdi odgovornost članova CIK-a u skladu sa zakonskim propisima. 

Skupština BPK Goražde zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH da, ako utvrdi propuste i protuustavno djelovanje, smijeni Centralnu izbornu komisiju BiH. Skupština BPK Goražde zatražila je od Tužilaštva BiH da, ako CIK donese odluku o izboru delegata u Dom naroda PFBiH protivno Ustavu FBiH, pokrene istragu o radu CIK-a BiH. 

Jednim od zaključaka nagoviještena je i mogućnost blokade imenovanja delegata u Domu naroda, jer su poslanici odlučili da će, u zavisnosti od odluke CIK-a BiH o broju mandata u Domu naroda, odlučiti hoće li uopće birati delegate iz ovog kantona. Poslanici smatraju da bi ovakav način izbora diskriminirao konstitutivne narode iz BPK Goražde. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.