AFERE

Gavrankapetanović nije vraćen na posao, dekanesa Čavaljuga traži nove instrukcije

Piše: Senka KURT

7.11.2018

Danas je istekao rok kojeg je rektor Sarajevskog univerziteta Rifat Škrijelj dao dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi da prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića vrati u nastavni proces.

 Rektor Škrijelj dobio je zahtjev od kantonalnog prosvjetnog inspektora da poduzme sve radnje radi osiguranja odluke o povratku dr. Gavrankapetanovića na posao.

Moguće sankcije

- Uputio sam zahtjev dekanesi i zatražio da se odluka provede. Ne postoji zakonska mogućnost da se to ne uradi i zatražio sam da se u roku od pet dana izvrši, odnosno da nas nakon tri dana dekanesa Čavaljuga izvijesti da je odluka izvršena – kazao je za "Avaz" prije sedam dana rektor Škrijelj.

No, umjesto obavijesti da je udovoljeno zahtjevu inspekcije, Nadzornog odbora UNSA, rektora, ombudsmena za ljudska prava, dekanesa medicine ponovo je poslala pismo u kojem traži instrukcije kako da dr. Gavrankapetanovića vrati na radno mjesto.

Kupovina je to vremena, kažu u UNSA, gdje pravni tim priprema odgovor, te i instrukcije, koje bi sutra trebale biti na dekanesinoj adresi. No, nema previše novina jer će od nje opet biti zatraženo da provede odluku rektora i NO UNSA i dr. Gavrankapetanvića vrati za katedru, te mu ponudi novi ugovor na neodređeno vrijeme.

Ako se ni to ne dogodi, kako nam je rektor rekao prije sedam dana, morat će posegnuti za Zakonom o visokom obrazovanju, odnosno članom 131. koji je vrlo izričit kada je riječ o nezakonitom djelovanju, odnosno utvrđivanju odgovornosti rukovodilaca fakulteta.

U članu 131. navodi se da je rektor ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice (u ovom slučaju dekana) ako ne izvršava zakonito i savjesno svoje obaveze utvrđene zakonom, statutom ili drugim općim aktima visokoškolske ustanove.

Istaknuto je, također, da rektor ima ovlaštenje pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti rukovodioca organizacione jedinice za počinjene povrede zakona, statuta ili drugog općeg akta visokoškolske ustanove.


Oduzeto mjesto

Doktoru Ismetu Gavrankapetanoviću oduzeto je mjesto predavača na Medicinskom fakultetu nakon što je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Nakon njegove žalbe Upravni odbor UNSA-e donio je odluku u njegovu korist, a kasnije je tu odluku potvrdio i kantonalni prosvjetni inspektor. I ombudsmani za ljudska prava zatražili su od dekanese Čavaljuge da dr. Gavrankapetanovića vrati na radno mjesto profesora na Medicinskom fakultetu.


Dr. Gavrankapetanović: Nisam optimističan!

Doktor Ismet Gavrankapetanović nije optimističan kad je u pitanju povratak na profesorsko mjesto na Medicini.

- Ni moji advokati, ni ombudsmani, ni ja nismo dobili nikakvu potvrdu da će rektorov zahtjev, odnosno zahtjev kantonalne inspekcije, biti ispoštovan. Ne znam šta bih rekao! Jednostavno, ne mogu se pomiriti s činjenicom da je neko u ovoj državi iznad svih, iznad svih zakona, institucija. A ispada da je tako – kazao je za „Avaz“ dr. Gavrankapetanović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.