KOMUNIKACIJE

Kome u Vijeću ministara smeta niska cijena za 4G mrežu?

Prema prijedlogu koji je izrađen, operateri bi plaćali po 6,5 miliona KM

4G mreža: Koliko će se još čekati

Piše: K. KEŠMER

7.11.2018

Nakon godina čekanja, prijedlog o uvođenju 4G mreže prekjučer se konačno našao na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara. Ipak, uz većinu glasova prijedlog je odbijen, i to zbog preniske cijene!? 
 

Vijeće ministara, naime, naložilo je Ministarstvu prometa i komunikacija BiH da, zajedno s entitetskim ministarstvima komunikacija i Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK), napravi prijedlog, odnosno cjenovnik i odluku ko može nuditi uslugu 4G.

Pokrivenost teritorije

Nakon mjeseci pregovaranja s telekom operaterima, koji su uglavnom negodovali zbog cijene koju bi morali platiti, institucije i ove kompanije konačno su našle zajednički jezik.

Kako nam je rečeno, cijena dozvole utvrđena je na 6,5 miliona KM po operateru, koja je dobivena na osnovu odnosa vrijednosti bruto društvenog proizvoda BiH za 2016. godinu i broja stanovnika prema popisu stanovništva iz 2013.

Iz Ministarstva komunikacija BiH ističu da je ova cijena umanjena u odnosu na druge zemlje u regionu.

- Ovom se odlukom nameću obaveze operaterima da u periodu od tri godine od dobivanja dozvole pokriju 90 posto teritorije BiH i 95 posto putnih pravaca. U periodu poslije tri godine od izdavanja dozvole operateri su obavezni pokriti cijelu teritoriju BiH – rečeno nam je u Ministarstvu.

Pojašnjavaju i da se nižom cijenom žele potaknuti operatori za razvijanje novijih usluga.

- Operateri se stimuliraju da razvijaju mreže i usluge nove generacije, tj. pruža se mogućnost operaterima da uvećana sredstva koja bi platili na ime naknade za dozvolu investiraju u mrežu, opremu i razvoj usluga koje bi se mogle pružati ostalim učesnicima na tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i krajnjim korisnicima – navode iz Ministarstva.

Uporedna analiza

No, takav prijedlog nije prihvaćen. Prema informacijama koje smo dobili, stav pojedinih ministara jeste da je cijena niska te da bi se trebala povećati. Kao zaključak je usvojen prijedlog da se uporede cijene u regionu i na osnovu toga donose novi prijedlog.

Koliko će trajati novo usaglašavanje i hoće li operateri pristati na moguću višu cijenu, jer su one u državama regiona znatno više, sada nije izvjesno. No, s obzirom na to da su operateri „jedva“ pristali i na ovu cijenu, jasno je da će se na 4G, ali i 5G mrežu, čekati još dugo.

Sve odluke bile su usklađene

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH rečeno nam je da su oni poduzeli sve potrebne mjere te odluke uskladili sa svim relevantnim institucijama.

- Na odluku smo dobili sva mišljenja i uputili je na sjednicu Vijeća ministara na razmatranje i usvajanje. Odluka je razmatrana na posljednjoj sjednici Vijeća ministara i zaključak Vijeća ministara je da Ministarstvo pripremi dodatnu analizu cijena naknade za dozvolu s uporednim prikazom zemalja u okruženju te da se nakon toga ponovo odluka dostavi na razmatranje i usvajanje od Vijeća ministara BiH – rečeno je iz Ministarstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.