INICIJATIVE

Čak 11 aktuelnih parlamentaraca zatražilo vraćanje "bijelog hljeba"

Arhiv

Avaz.ba

8.11.2018

Čak 11 aktuelnih poslanika u PSBiH uputilo je apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojem su tražili da se vrati "bijeli hljeb".

Radi se o sljedećim poslanicima: Zaimu Backoviću (BPS), Sadiku Ahmetoviću (Nezavisni blok), Salki Sokoloviću (Nezavisni blok), Momčilu Novakoviću (NDP), Borislavu Bojiću (DNS), Đorđi Krčmaru (DNS), Jovanu Vukovljaku (DNS), Nenadu Laliću (SDS), Nikoli Lovrinoviću (HDZ BiH), Predragu Kožulu (HDZ BiH) i Miroslavu Milovanoviću (SNSD).

Navedeni poslanici su zatražili da se ocijeni ustavnost izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a koje su, podsjećamo, stupile na snagu 2017. godine.

Kao što je poznato, Vijeće ministara je u aprilu 2017. godine stavilo van snage odluku o ostvarivanju prava funkcionera na nivou države na "bijeli hljeb".

Pod ''bijelim hljebom'' se podrazumijevala mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, parlamentarci i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata.

Podsjećamo, pravo na "bijeli hljeb" je ukinuo Parlament, a predlagač je bio poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.