BIH

Dodik: Već sada imamo 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u RS

Istakao je da će i svaki poslanik iz SNSD-a koji izgubi povjerenje rukovodstva imati sankcije

Arhiv

FENA

8.11.2018

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vjeruje da čak i krajem ovog mjeseca može da se formira nova Vlada Republike Srpske te da već sada imaju 56 poslanika u vladajućoj koaliciji u tom bh. entitetu.

Najavio je da će se već u ponedjeljak krenuti s međustranačkim sastancima da bi RS što prije imao novu vlast te pristupio usvajaju budžeta i ekonomske politike. 

Dodik tvrdi da niko od DNS-a ne traži da se odrekne svojih poslanika, već da postoje neki ljudi čijim radom nisu zadovoljni.

- Mi ćemo našu kalkulaciju izvesti na onima koji su za nas sigurni. Ja ne tražim da neko nekog izbacuje iz partije, ali moram da kalkuliram onima koji su u svim okolnostima sigurni i na koje možemo da računamo - dodao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. 

Istakao je da će i svaki poslanik iz SNSD-a koji izgubi povjerenje rukovodstva imati sankcije.

Istakao je da je Radovan Višković kandidat SNSD-a za mandatara za sastav nove entitetske vlade i očekuju od novoizabrane predsjednice Željke Cvijanović da ga predloži na tu funkciju, a nije se još razgovaralo o tome koje mjesto u vlasti pripada kojoj stranci.

Dodiku je, kaže, drago što je dosad opozicioni NDP odlučio da razgovara sa SNSD-om na, kako tvrdi, programu jake RS.

- Razgovarat ćemo o njihovom učešću u vlasti. Poštujemo to što imaju četiri poslanika – dodao je Dodik.

Tvrdi da će predložiti novi zakon po kojem će svi koji se biraju na funkcije na nivou BiH morati da polože zakletvu u parlamentu RS.

Kritizirao je i govor visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) u Vijeću sigurnosti UN-a te ponovio da se s njim neće sastati dok se ne izvini RS zbog, kako je naveo, poređenja s Hitlerovim režimom.

Visoki predstavnici su, kaže, donijeli 560 odluka i time kreirali novi sistem.

- Odlazak visokog predstavnika u BiH bit će moj prioritet - dodao je Dodik, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH te pozvao sve građane u BiH da "odbiju mjere Valentina Incka".

Uvest će, kaže, i praksu da će ići na nacionalne prijeme onima stranim diplomatima koji budu dolazili na proslavu dana RS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.