SAOPĆENJE

SDP BiH: Za četiri godine "Autoceste FBiH" povećale rashode za plaće sa 9 na 19 miliona KM

Promjenom vlasti i dovođenjem nove Uprave kreće masovno upošljavanje

Avaz.ba

8.11.2018

Povodom činjenice da JP "Autoceste FBiH" u ovom mandatu nisu otvorile niti jedan jedini metar autoputa i da je ovo preduzeće zaposlilo enorman broj radnika, gdje aktuelna vlast nije mogla sakriti svoju nesposobnost, Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) javnosti se obratila zvaničnim saopćenjem.   

- Javnosti je odavno poznato da JP "Autoceste FBiH" u ovom mandatu nisu otvorile nijedan jedini novi metar autoputa i tu svoju nesposobnost aktuelna vlast, naravno, nije mogla sakriti. Ono što od građana ipak kriju, jeste njihova sposobnost kojom su u posljednje četiri godine JP "Autoceste FBiH" udvostručile troškove za plaće, što je uzrokovano masovnim zapošljavanjem po stranačkim linijama.  

Napomene radi, za 2015. godinu planiran je rashod plaća u iznosu od 9.700.000, dok je za 2019. godinu planirano 18.492.792 KM. Enormno povećanje stavke za plaće bez ijedne nove naplatne kućice, bez ijednog novog metra autoputa za održavanje, ukazuju jasno da se radi o uništavanju još jednog državnog preduzeća i pljački građana, a na šta je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i ranije upozoravala.  

Početkom 2015. godine tj. na kraju mandata prethodne Vlade, u JP "Autoceste FBiH" bila je zaposlena 321 osoba i sve operacije naplate, održavanja i razvoja funkcionirale su besprijekorno. Promjenom vlasti i dovođenjem nove Uprave kreće masovno upošljavanje i gomilanje stranačkih kadrova, a što se vidi po udvostručenom iznosu planiranih troškova za plaće, odnosno porastom ovog rashoda sa oko 9 na skoro 19 miliona KM. Poznato nam je da je već 2017. broj uposlenih u preduzeću premašio 400, a pitanje je koliko službenika danas radi u ovom preduzeću i šta tačno rade, kada upravljaju identičnim brojem kilometara autoceste i pri tome imaju drastično umanjen broj aktivnih gradilišta u odnosu na prethodni period - navodi se u saopćenju SDP-a. 


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.