SJEĆANJE

Uz zvuk sirene i skok bez aplauza, obilježena 25. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru

Novac za izgradnju je prikupljen kreditom Svjetske banke te donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske

M. Smajkić

M. Sm.

9.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Uz zvuk sirene za opću opasnost i skokom bez aplauza, koji je izveo član Kluba skakača u vodu "Mostari" Admir Delić, danas je tačno u 10.16 sati obilježena 25. godišnjica barbarskog rušenja Starog mosta.

Tako su i ove godine mostarski osnovci, njih na stotine, simbolično, bacili ljiljane u rijeku Neretvu, a obilježavanju rušenja jedne od najljepših ćuprija na svijetu, pogođene tenkovskim granatama HVO-a, prisustvovali su brojni građani.

- Mi iz kluba svake godine, evo 25. put, obilježavamo tužnu godišnjicu, najcrnji dan u historiji Mostara, bez politike i bez govora, kako bismo skrenuli pažnju cijelom svijetu da se ovakav zločin više nikad, nigdje i nikome ne dogodi - izjavio je Saša Oručević, portparol Kluba skakača u vodu "Mostari".

Vijest o rušenju Starog mosta, tada mladi borac Armije RBiH, Saša Đermanović dočekao je u sobi Ratne bolnice, jer je bio ranjen.

- Došli su momci s linije i rekli mi da je Stari srušen. Pomislio sam: Dokle ide ljudsko ludilo? Obuzeo me bijes, najprije, pa tuga, ne mogu opisati te osjećaje... Ali, drago mi je da se ova godišnjica ne zaboravlja i ne smije se zaboraviti, pogotovo, drago mi je što vidim u ovolikom broju male Mostarce – kazao je on.

Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju od 1557. do 1566. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine Stari most uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Radovi na obnovi ovog dragulja koštali su 13,5 miliona dolara. Novac za izgradnju je prikupljen kreditom Svjetske banke te donacijama Turske, Italije, Holandije i Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.