SUD BIH

Prijedlog pritvora za osumnjičene za ratni zločin u Križančevom Selu

Pod istragom su zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva

Ilustracija

Fena

9.11.2018

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za osam osumnjičenih osoba, koje su jučer uhapšene, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.  

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičeni u tom predmetu pod istragom su zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u tom predmetu.

Policijski službenici SIPA-e, prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapsili su Ibrahima Purića zvanog Ibro, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac, Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu, Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu, Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora, Almira Sarajlića zvanog Roki, rođenog 1968. godine u Travniku, Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu, Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku i Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Oni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen ubistvom najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a iz Šafradina koji su se prethodno predali i položili oružje, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, 22. decembra 1993. godine.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH s područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Također, pojedini osumnjičeni, u svojstvu komandanata jedinica ARBiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Tokom hapšenja izvršeni su i pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, gdje je pronađena određena dokumentacija o navedenim događajima, što može rezultirati proširenjem istrage u ovom predmetu, saopćeno je jučer iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.