BANJA LUKA

U srijedu prvi sastanak parlamentarnih stranaka u RS nakon izbora

Skupština manjeg bh. entiteta broji 83 poslanika, a nakon izbora 7. oktobra novoizabrani parlamentarci bit će zastupljeni iz osam stranaka

FENA

9.11.2018

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović sazvao je za srijedu, 14. novembra, sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka s ciljem pripreme prve sjednice novog saziva entitetskog parlamenta.

Za sastanak je predložen dnevni red, na kojem je, osim utvrđivanja termina i dnevnog reda prve sjednice Narodne skupštine RS, i izbor radnog predsjedništva te rasporeda sjedenja u skupštinskoj sali za sjednice.

Trebao bi se utvrditi i prijedlog odluke kojom se određuje broj potpredsjednika Narodne skupštine RS te zaključak o pokretanju inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poslanici bi se, također, trebali izjasniti i o prijedlogu zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeću naroda RS, kao i prijedlogu sastava Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS.

Entitetski parlament RS broji 83 poslanika, a nakon izbora 7. oktobra novoizabrani parlamentarci bit će zastupljeni iz osam stranaka.

Skupštinsku većinu imaju stranke okupljenje oko SNSD-a, čiji je lider Milorad Dodik jučer rekao da ona broji 56 poslanika.

Najavio da će predsjednik entitetskog parlamenta ostati Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, koji je tu funkciju obavljao i u protekle četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.