BANJA LUKA Izbor radnog predsjedništva

U srijedu prvi sastanak parlamentarnih stranaka u RS nakon izbora

Skupština manjeg bh. entiteta broji 83 poslanika, a nakon izbora 7. oktobra novoizabrani parlamentarci bit će zastupljeni iz osam stranaka

FENA
09.11.2018 11:24

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović sazvao je za srijedu, 14. novembra, sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka s ciljem pripreme prve sjednice novog saziva entitetskog parlamenta.

Za sastanak je predložen dnevni red, na kojem je, osim utvrđivanja termina i dnevnog reda prve sjednice Narodne skupštine RS, i izbor radnog predsjedništva te rasporeda sjedenja u skupštinskoj sali za sjednice.

Trebao bi se utvrditi i prijedlog odluke kojom se određuje broj potpredsjednika Narodne skupštine RS te zaključak o pokretanju inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poslanici bi se, također, trebali izjasniti i o prijedlogu zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeću naroda RS, kao i prijedlogu sastava Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS.

Entitetski parlament RS broji 83 poslanika, a nakon izbora 7. oktobra novoizabrani parlamentarci bit će zastupljeni iz osam stranaka.

Skupštinsku većinu imaju stranke okupljenje oko SNSD-a, čiji je lider Milorad Dodik jučer rekao da ona broji 56 poslanika.

Najavio da će predsjednik entitetskog parlamenta ostati Nedeljko Čubrilović iz DNS-a, koji je tu funkciju obavljao i u protekle četiri godine.

NA VRH