SARAJEVO

Starica već mjesecima u centru bh. metropole spava u ruševinama

Tufo: Cijeli život se patim

F. MUSTAFIĆ

9.11.2018

Zidine napuštene zgrade na Marindvoru, u centru bh. metropole, već pet mjeseci jedini su dom 75-godišnje Ekreme Tufo. Ova starica dane provodi u parku na Skenderiji, a kada padne mrak, parkovsku klupu zamijeni starim i dotrajalim zidinama, kako bi se barem malo ugrijala ili sakrila od kiše i vjetra.

Bez lijekova

Šokantan prizor starice umotane u deke kako leži u betonskim zidinama nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. 

Iako se Ekrema svakodnevno provlači kroz maleni otvor u zidu zgrade kako bi ušla u unutrašnjost, gdje boravi, o njenom slučaju javnost je saznala nakon što je Sarajlija Fuad Puka snimke o životu ove starice objavio na Facebooku.

Naša ekipa Ekremu je zatekla jučer na Skenderiji, na mjestu gdje provodi dane proseći kako bi preživjela. Kaže da je njena agonija počela nakon što je prestala primati penziju pa je bila primorana napustiti kuću u kojoj je živjela, jer više nije mogla plaćati kiriju.

- Posljednju penziju primila sam u aprilu. Lična karta mi je istekla i penziju više nisam mogla podići. Šta sam mogla, već da završim u parku i u ovoj rupi. Sada sam bez hrane, lijekova i bez bilo kakvog krova nad glavom. Ostaje mi samo da prosim kako bih imala šta jesti – govori ova starica.

Ističe da nikome ne želi biti teret - ni socijalnom, ni policiji, ni sugrađanima, a ni porodici.

- Jedan sin me obiđe da vidi kako sam, a drugi ne dolazi. I on je bolestan. Naprosim pet, deset maraka, uzmem da jedem i tako iz dana u dan. Na mjestu gdje spavam nedavno su se pojavili migranti. Nedavno su mi pokušali ukrasti jaknu koju mi je poklonila jedna Turkinja – priča Tufo.

Kroz plač priznaje da se cijeli život patila, ali je barem imala suh krevet i topao ručak. 

- Rođena sam Mostarka, moj rahmetli babo radio je kao službenik u Vijećnici pa je mama morala za njim doći u Sarajevo. Živjeli smo u Logavinoj ulici, a završila sam ugostiteljsko-turističku školu. Radila sam i po Njemačkoj. Nakon što su mi sestre pomrle, ostala sam bez stana. I tako, sine moj, cijeli život se patim – priča dok pokušava zapaliti cigaretu.

Rupa u zidu kroz koju se Ekrema provuče kako bi ušla u ruševinu (Foto. M. Kadrić)

Mnogi se javili

Iz cekera vadi lampu. Kaže da je voli „više nego svoj život“.

- Ova lampa mi je sve. Otkako osam je dobila, progledala sam i nije me više strah mraka. Ne znam koliko ću još biti ovdje, a čini se još dugo. Ne znam krasti, para nemam, zapravo imam jednu marku, koju mi je danas dao neki mladić - govori Ekrema Tufo.

Sarajlija Fuad Puka, koji je objavio video kako ova starica pokušava ući u pukotinu u zidu napuštene zgrade, kazao nam je da ju je slučajno ugledao dok je tražio parking.

- Bio sam šokiran onim što sam vidio. Video sam objavio kako bih joj pomogao, a javilo se mnogo ljudi. Ovoj ženi treba pomoći – istakao je Puka. 

Posjeta socijalnih radnika

Iz Općine Centar za „Avaz“ je potvrđeno da su, nakon dojave građana, njihovi socijalni radnici obišli mjesto gdje boravi Ekrema Tufo.

- U razgovoru s njom saznali smo da je zbog porodičnih problema napustila dom i da sada nema nikakvu dokumentaciju. Kazala nam je da trenutno vadi ličnu kartu – navode iz Općine Centar i dodaju da ovakvi slučajevi nisu u njihovoj, već u nadležnosti Službe socijalne zaštite u sklopu Centra za socijalni rad KS.

Poturković: Nije prihvatila ponuđeni smještaj

Iz Kantonalnog centra za socijalni rad rečeno nam je da su upoznati sa slučajem starice Ekreme Tufo.

- Nuđen joj je smještaj u Gerontološkom centru, ali ona ga nije prihvatila. Znamo da ima porodicu, djecu koja ne odbijaju saradnju s nama. Pokušali smo je više puta zbrinuti. Ona ima penziju, ali ne znamo koliki je to iznos. Ipak, ne odustajemo od namjere da joj pomognemo, jer se radi o staroj osobi – rekla je Mirsada Poturković iz Centra za socijalni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.