SARAJEVO

Dunović: Neustavan dio zakona prema kojem su radnici vrijedili 60 puta manje od ostalih

Rekao je da se Vlada očito rukovodila tužbama državnih službenika, a nisu razmišljali o privatnom sektoru

Arhiv

M.R.S

9.11.2018

Ustavni sud FBiH presudio je da su protuustavne dopune Zakona o visini stope zatezne kamate protuustavne, kojima je propisano da se radnicima isplaćuje 60 puta manje novca na ime kamata za radne sporove koje su dobili u odnosu na sve ostale.  

Kazao je ovo danas Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, koji je i podnio apelaciju Ustavnom sudu još prije godinu i po, a presudu je dobio jučer.

 - Dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate navodi se da zatezna kamata iznosi 12 posto godšnje, osim za radnička potraživanja za koje je bila 0,2 posto. To znači da za Vladu FBiH radnici vrijede 60 puta manje od ostalih – pojasnio je Dunović na pres-konferenciji.

Rekao je da se Vlada očito rukovodila tužbama državnih službenika, a nisu razmišljali o privatnom sektoru, gdje su poslodavcu rekli da može da ne isplaćuje plaću.

- Ako poslodavac odluči da ne isplati plaću, uzme novac i oroči ga i za to dobije dva-tri posto kamate. Čeka da ga radnik tuži i isplati mu plaću sa zateznom kamatom od 0,2 posto – dodao je Dunović.

Istakao je da je Ustavni sud prošle godine donio privremenu mjeru kojom je dopune ovog zakona stavio na čekanje, te da u praksi vrijedi zatezna kamata od 12 posto, ali da ima slučajeva u kojima su banke isplaćivale 0,2 posto, što je protuzakonito i tu radnici trebaju pokrenuti pojedinačne sporove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.