SARAJEVO

Odbrana Nasera Orića zatražila oslobađajuću presudu

Nastavak procesa zakazan je za naredni petak

Piše: M.Aš.

9.11.2018

Lejla Čović, advokatica Nasera Orića, ratnog heroja odbrane Srebrenice, zatražila je danas u završnim riječima od Apelacionog odjeljenja da donese oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice Tužilaštva BiH koja ga tereti za ratne zločine na području ove općine tokom 1992. godine. 

Čović je u završnim riječima kazala da Tužilaštvo, ni u prvostepenom ni u drugostepenom postupku, nije dokazalo da je Orić počinio krivična djela za koja se tereti. Za ključnog svjedoka O-1 Čović je kazala da je potpuno nekredibilan svjedok, da je tokom kompletnog procesa više puta mijenjao iskaz i da je njegovo svjedočenje u potpunoj suprotnosti s iskazom ostalih svjedoka, ne samo odbrane nego i optužbe.

Zaključila je da se radi o svjedoku koji je 11 puta osuđivan za djela teškog razbojništva i lažnog prijavljivanja, ali da je za njim izdata potjernica zbog razbojničke krađe.

Ona je pojasnila da je kompletan iskaz ključnog svjedoka O-1 kontradiktoran, a to se vidi ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog, ali i drugostepenog postupka.

Ona je tu kontradiktornost objasnila na način da je u prvostepenom postupku tvrdio da je Orić Slobodana Ilića ubo u vrat, ali u drugostepenom da je u njega ispucao rafal, rekla je Čović.

Sudu se obratio i Orić, kazavši:

- Časni Sude, nisam kriv, optužnica je protiv mene montirana na iskazu lažnog svjedoka, kao što jedan pisac reče: "Vaša sablja, moja glava", na Vama je da odlučite - rekao je Orić.

Nastavak procesa zakazan je za naredni petak, kada će završne riječi iznijeti odbrana Sabahudina Muhića.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.