IZBORI 2018.

Nezavisnost CIK-a je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sistem

Naveli su da se do kraja ove godine očekuje da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u našoj zemlji

Ilustracija

Avaz.ba

9.11.2018

Evropska unija podržava preliminarne nalaze i zaključke ODIHR-a o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini, objavljene 8. oktobra. Također su ih podržali izborni posmatrači u ime Evropskog parlamenta, Parlamentarnih skupština OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a - saopćili su iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u, kako su naveli, svjetlu različitih medijskih navoda u pokušaju interpretacije stava Evropske unije o nedavno održanim izborima u Bosni i Hercegovini i ulozi Centralne izborne komisije.

Naveli su da se do kraja ove godine očekuje da će ODIHR objaviti preporuke za poboljšanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini.

- EU je spremna podržati hitnu primjenu tih preporuka. Bosna i Hercegovina nema vremena na gubljenje kada je riječ o rješavanju nedostataka izbornog sistema. Evropska komisija će prilikom pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU uzeti u obzir i provođenje izbora u skladu s demokratskim standardima.  

Nezavisnost Centralne izborne komisije je neophodan preduvjet za funkcionalan izborni sistem. Trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke partije i drugi akteri su potpuno neprihvatljivi. Istovremeno, Centralna izborna komisija dužna je postupati u zakonskim okvirima koji uređuju njeno djelovanje - piše u zajedničkom saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.