FEDERACIJA

Povećanje minimalnih penzija u januaru pod znakom pitanja!

Dvije milijarde maraka godišnje se daje za isplatu penzija, kažu iz Ministarstva

S protesta penzionera: Ukazali na teško stanje. Arhiva

Piše: A. NUHANOVIĆ

10.11.2018

Povećanje penzija u januaru, mamac koji je federalni premijer Fadil Novalić bacio starijim biračima prije izbora, na dugom je štapu.

Dobro upućeni iz Ministarstva rada i socijalne politike tvrde da je Novalić o povećanju penzija pričao bez jasnih proračuna i pokazatelja.

Igra velikih brojki

- Vanredno povećanje predviđeno novim Zakonom o PIO moguće je samo ako bude dovoljno novca u budžetu. Ne može niko, pa ni premijer, procjenjivati uvjete budžeta u ovom momentu. Jer, ako je dobar trend u naplati doprinosa zabilježen ovaj mjesec, ne mora značiti da će to biti i idući - pojašnjava naš sagovornik.

Dodaje da vanredno povećanje penzija ovisi o nizu faktora.

- Ne znam da je iko sjeo i uradio ozbiljnu analizu koja pokazuje da u budžetu u ovom momentu ima i da će biti dovoljno novca. Stoga smatram da su izjave premijera populističke i da je ta priča bila politički trik. Niko nije uzeo podatke Porezne uprave FBiH, koji su ključni - tvrdi naš izvor.

Potcrtava i da budžet duži period mora biti stabilan da bi se uopće o bilo čemu pričalo.

- Za penzije se godišnje izdvoje dvije milijarde maraka. Uzimajući to u obzir, te činjenicu da bi povećanje moglo biti dva ili tri posto i da bi ono obuhvatilo oko 270.000 penzionera, jasno je da je za taj korak potreban veliki iznos. To je igra velikih brojki, ogromne su sume u pitanju, ne znam da li ih Federacija i budžet imaju. Tek kada se sagleda stanje, može se o tome pričati. Ljudima je dosta laži - kaže naš izvor iz Ministarstva.

Samo minimalac

Hoće li povećanja zaista biti, ne znaju ni u Zavodu PIO. Potvrde nikakve nemaju, samo uvjeravanja.

- Vjerujemo na osnovu finansijskog stanja, koje se iz mjeseca u mjesec poboljšava, odnosno da se akumulirani deficit Federalnog zavoda smanjuje, da bi Vlada u januaru ipak mogla donijeti odluku o vanrednom povećanju minimalne penzije - kazao je za „Avaz“ Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

I on pojašnjava da novi zakon to omogućava pod uvjetom da je novac osiguran.

 - Zakon dozvoljava da se u jednoj godini, osim obaveznog redovnog usklađivanja penzija koje se vrši 15. aprila, uradi i vanredno povećanje minimalnih primanja. Neovisno o tome hoće li biti vanrednog povećanja, u aprilu će uslijediti redovno usklađivanje svih penzija. U kojem postotku, ovisi o tome koliko su porasli bruto domaći proizvod i indeks potrošačkih cijena - kaže Kvesić.

Dva povećanja u 2018. godini

- U ovoj godini je već, uz redovno usklađivanje svih penzija koje je iznosilo 3,5 posto, izvršeno i vanredno povećanje minimalnih penzija, koje je iznosilo 3,1 posto - podsjetio je Kvesić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.