HOLANDIJA

Mladim Jajčanima uručeno veliko priznanje: Ovo nije kraj naše borbe

Nagrada „Max van der Stoel“ pripala im za izuzetnu hrabrost, istrajnost i borbu za kvalitetnije obrazovanje bez segregacija

S dodjele nagrade u Palači mira

E. CRNKIĆ

10.11.2018

Mladim Jajčanima, srednjoškolcima koji su širom regiona postali simbol građanske hrabrosti boreći se protiv uvođenja sistema „dvije škole pod jednim krovom“, jučer je u Hagu uručena nagrada „Max van der Stoel“ za 2018. godinu.

U Palači mira ovo priznanje uručili su im visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zanijer (Zannier) i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok.

Naša dužnost

Jajački učenici iskazali su solidarnost i odlučnost u borbi protiv kantonalne odluke o osnivanju nove etnički odvojene škole koja bi produbila već etnički podijeljen obrazovni sistem u Jajcu i SBK. Nezadovoljni nedostatkom dijaloga s kantonalnim vlastima, odbijajući etničku podjelu, tokom ljeta 2016. godine protestirali su protiv takve odluke.

Za izuzetnu hrabrost, istrajnost i borbu za kvalitetnije obrazovanje bez segregacije, međunarodni žiri donio je jednoglasnu odluku da im dodijeli nagradu „Max van der Stoel“.

Na poziv visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine, dodjeli su prisustvovali đaci Ajla Vrebac, Azra Keljalić, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, profesorice Josipa Bogić i Amela Kavazbašić, kao i jajački aktivista Samir Beharić.

- U početku nismo bili svjesni svog uspjeha, sve što smo radili smatramo našom građanskom dužnošću. Ova nagrada još je jedan dokaz kako vlastima tako i građanima BiH da je moguće iskazati svoje nezadovoljstvo ako smo dovoljno složni - kazao je Tarik Šehić, jedan od organizatora protesta.

Velika podrška

Učenici su složni u stavu da ovo nije kraj njihove borbe, a veliku podršku pružaju im njihovi profesori.

- Ponosna sam na svoje đake, jer su se suprotstavili daljnjim podjelama u obrazovnom sistemu, ali sam istovremeno i tužna što živimo u takvom društvu u kojem se srednjoškolci trebaju boriti protiv segregacije - rekla je Amela Kavazbašić, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Najbolja poruka 

Samir Beharić, aktivista i trenutni student na Univerzitetu u Lajpcigu, rekao je da ova nagrada ima poruku vladajućim političarima.

- Ovo je najbolja poruka onima koji su neuspješno pokušali dijeliti učenike po etničkim linijama. Konačan cilj je potpuno ukidanje dvije škole pod jednim krovom - istakao je on.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.