SJEĆANJE

Sarajevo će obilježiti stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata

Građani glavnog grada BiH će se ove godine pridružiti onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope

Wikipedia

Avaz.ba

10.11.2018

Oružje na zapadnom frontu utihnulo je u 11 sati 11. novembra 1918. godine, označivši time kraj Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu četiri godine ranije.

Građani Sarajeva će se ove godine pridružiti onima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i ostatku Evrope u posebnom obilježavanju ovog dana, uz zvonjavu zvona i druge događaje i načine kojima se izražava podrška i solidarnost.

Sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini će obilježiti stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata. Tako će se u nedjelju, 11. novembra, u 12.30 sati oglasiti zvona na Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u subotu večer, posebnim svjetlima bit će osvijetljene Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa, dok će Aškenaška sinagoga biti osvijetljena cijeli vikend, a u pravoslavnim crkvama će se u nedelju održati posebni pomeni.

Britanski ambasador Metju Fild (Matthew Field)  je rekao da crkvena i druga zvona u Britaniji nisu zvonila tokom Prvog svjetskog rata, ali kako se vijest o proglašenju primirja širila zemljom, tako su se i zvona ponovo oglasila.

- Stotinu godina kasnije, nakon uobičajene ceremonije odavanja počasti, u 11 sati u nedjelju, zvona širom Britanije, ali i širom svijeta oglasit će se u 12.30 sati. Divno je što se i Sarajevo pridružilo ovom posebnom vidu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata i veoma sam zahvalan na tome - kazao je.

Njemačka ambasadorica Kristijane Homan (Christiane Hohmann) je rekla da je završetak Prvog svjetskog rata donio mir i pomogao oblikovanje novog svijeta.

- Pridružujemo se našim prijateljima u obilježavanju stogodišnjice i sjećanju na to kolika je važnost mira - poručila je ambasadorica Homan, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.