APSURDI

Počela škola srpskog jezika za malobrojne polaznike u Livnu, bosanskog jezika ni na vidiku!

Ale KAMBER

11.11.2018

Danas  je u u Livnu u prostorijama Srpske pravoslavne crkve u Livnu počela s radom Škola srpskog jezika i književnosti „Jovan Sundečić“. 

Za malobrojne učenike srpske nacionalnosti, koji pravo na izučavanje srpskog jezika ne ostvaruju kroz redovno školovanje, nastavu su organizirali Srpska pravoslavna parohija livanjska i njen paroh Predrag Crepulja, a izvodi je u slobodnom vremenu profesorica srpskog jezika, Ana Krišto. Udruženje „Ognjena Marija Livanjska“ obezbjedilo je knjige za nastavu koju pohađa tek desetak učenika srpske nacionalnosti različitog uzrasta, koliko ih ukupno i ima u školskim klupama. Dio literature za ove potrebe posjeduje i sama parohija. 

Paroh Crepulja je podsjetio da su livanjski Srbi još u vrijeme turske vlasti izborili pravo na vlastitu školu, te da su prvi učitelji u njoj bili svećenici, među kojima je najpoznatiji Jovan Sundečić, po kojemu je nazvana i lokacija današnje livanjske gimnazije, koja se nalazi uz pravoslavnu crkvu i koja je nekada bila njeno vlasništvo.

-Niko nije ni slutio da će opet doći vrijeme da srpska djeca u Livnu neće imati gdje naučiti svoje pismo i svoju književnost. Znajući važnost poznavanja vlastitog jezika, Srpska pravoslavna parohija livanjska od sada će redovno organizirati razne prigodne priredbe u prostorijama parohijskog doma“, najavio je paroh Crepulja.

Većinski Hrvati u Livnu i Livanjskom kantonu nemaju ovaj problem, pošto je hrvatski jezik jedini u upotrebi u školama još od rata, izuzev Glamoča, gdje posljednjih godina, uz hrvatski i srpski, postoji i bosanski jezik. No, u Livnu i Tomislavgradu, gdje je najviše bošnjačke djece, ne izučavaju uopće bosanski jezik ni bosansku književnost. Čak ni u sklopu jako dobro opremljenih pratećih džamijskih prostorija. Bosanskog jezika, zahvaljujući prvenstveno nezainteresiranoj i vladajućoj SDA, nema još ni na vidiku, premda postoje nastavnici i profesori za to godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.