REAKCIJE

Arnaut o zahtjevu poslanika za vraćanje ''bijelog hljeba'': U 2019. imat ćemo uštede od oko milion KM

Nedavno je 11 poslanika podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH

Arnaut: Pred glasače još 2014. izašao s obećanjem da će ukinuti ''bijeli hljeb'' i to obećanje je i ispunio. Arhiv

NAP

12.11.2018

Nedavno je 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH: Nikola Lovrinović i Predrag Kožul iz HDZ-a, Nenad Lalić (SDS), Jovan Vukovljak (DNS), Miroslav Milovanović (SNSD), Momčilo Novaković (NDP), Borislav Bojić i Đorđo Krčmar (DNS), Zaim Backović (BPS) te Sadik Ahmetović i Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traže ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kojima je ukinut "bijeli hljeb".

Formalno i suštinski izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH završene su u martu 2016. godine, objavljene su u ''Službenom glasniku BiH'' i poslanici i delegati nemaju pravo na korištenje 12 mjeseci takozvanog bijelog hljeba.

Apelacija je zasnovana na činjenici da Ustav BiH zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata te da, prema Zakonu o sukobu interesa, poslanik ili delegat šest mjeseci nakon isteka mandata ne može biti zaposlen u nekoj državnoj firmi ili instituciji, kao ni u privatnoj koja posluje s državnom kompanijom.

Predlagač Damir Arnaut (SBB) kaže da građani nisu tražili pola „bijelog hljeba“, nisu tražili frtalj „bijelog hljeba“, tražilo se da se „bijeli hljeb“ potpuno ukine.

U izjavi za Patriju kaže: ''Kada sam i predložio zakon o ukidanju 'bijelog hljeba', ja sam rekao da nije pošteno da kandidati izađu pred glasače s tvrdnjom da su baš oni najbolji, a onda tim takvim 'najboljim' treba godina pune plaće prije no nađu drugi posao.''

- Uglavnom, ja sam pred glasače još 2014. izašao s obećanjem da ću ukinuti ''bijeli hljeb'' i to obećanje sam i ispunio. Možda su ovih 11 u ovoj kampanji obećavali da će tražiti vraćanje ''bijelog hljeba'' – kazao je Arnaut.

On dodaje da će iduće godine ova prva ''post-bijeli hljeb'' generacija napustiti poslaničke i ministarske klupe.

- Imate ljude poput Denisa Bećirovića kojima nikada ne bi palo na pamet da to uzimaju, ali velika većina bi da mogu, tako da će se uštede samo u idućoj godini kretati oko milion KM. Veliki je to uspjeh – istakao je Arnaut.

Podsjećamo, Bećirović je raskinuo radni odnos s Parlamentarnom skupštinom BiH i u punom kapacitetu se posvetio poslu univerzitetskog profesora. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.