IZBORI 2018. Dodik i Čović čekaju trećeg u vlasti

Probosanski blok ima 15 zastupnika u Državnom i 51 u Federalnom parlamentu, a SDA svega 9, odnosno 27

Čine ga stranke ljevice i centra, a predvodi ga SDP. Unutra su još SBB, DF, Naša stranka, PDA, Nezavisni blok, A-SDA i Narod i pravda

Avaz.ba

Parlament BiH

Foto: Arhiv


Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSD-a i HDZ-a, danas su nakon sastanka dvije delegacije u Istočnom Sarajevu izjavili da čekaju "predstavnike Bošnjaka" kako bi počeli razgovore o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

- Već sam rekao da mi čekamo trećeg partnera, ne želim utjecati na to ko će to biti, vjerujte da i ne pratim te odnose niti znam njihove brojke kako stoje u Federaciji BiH - kazao je novinarima Dodik.

A, kad je u pitanju stanje zastupničkih mandata u FBiH i na državnom nivou, brojke su vrlo precizne. Probosanski blok stranaka, koje ne žele u vlast sa SDA i koje već formiraju većine u skupštinama pet kantona u Federaciji BiH, u Federalnom parlamentu imaju ukupno 51 poslanika, što je natpolovična većina u Parlamentu koji broji 98 poslanika.

S druge strane, SDA u Parlamentu FBiH ima svega 27 poslanika.

Kad je u pitanju Parlamentarna skupština BiH, SDA u Zastupničkom domu ima ukupno devet poslanika, a probosanski blok zajedno ima 15 poslanika, odnosno zastupnika.

Probosanski blok čine stranke ljevice i centra, a predvodi ga SDP. Unutra su još SBB, DF, Naša stranka, PDA, Nezavisni blok, A-SDA i Narod i pravda.

  • SDA u Parlamentu BiH ima osam mandata iz FBiH i jedan iz RS

    SDA u Parlamentu BiH ima osam mandata iz FBiH i jedan iz RS

    Foto: Printscreen


  • SDA u Parlamentu FBiH ima samo 27 mandata, a Probosanski blok čak 51

    SDA u Parlamentu FBiH ima samo 27 mandata, a Probosanski blok čak 51

    Foto: Printscreen


NA VRH

Podijeli članak na