AFERE Vijeće ministara usvojilo Pravilnik o policijskoj uniformi još krajem 2017.

Zašto Zvizdić čuva u ladici državne odluke!?

Čim se toliko bore za ovo, onda su ti proizvođači ili njihova rodbina ili imaju neke koristi, nema trećeg, kaže predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac

E. HALIMIĆ
12.11.2018 22:00

Zvizdić: Pod utjecajem lobista

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić već skoro godinu u ladici čuva Pravilnik o policijskoj uniformi, koji je Vijeće usvojilo krajem 2017. godine, kaže za „Avaz“ predsjednik Sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac.  

Dodao je da je zakon ovdje vrlo jasan - ako nešto bude usvojeno na Vijeću ministara, onda to mora biti i objavljeno u roku od osam dana u „Službenim novinama BiH“.

 Jasno kao dan

- Konkretno, ovaj pravilnik koče dvoje ljudi, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar sigurnosti Dragan Mektić. To je jasno kao dan, a posljedica je da Granična policija BiH još radi u starim uniformama. Jasno je da je ovo protuzakonito. Zna se ko je morao objaviti Pravilnik, Ministarstvo sigurnosti je predlagač, a potpisuje ga i šalje na objavu Zvizdić – kategoričan je Krvavac.

Prema njegovim riječima, on je bio član Radne grupe koja je pripremala Pravilnika, koji je i jednoglasno usvojen.

- Naknadno su se pojavili neki privrednici koji se bune, jer oni žele ponovo krojiti policiji uniforme. Pa krojili su ih 20 godina, a policija je nezadovoljna kvalitetom. I ne znam koji je ovdje lobi u pitanju, ali očito je da se lobira. Ne postoji drugi razlog zašto Zvizdić koči objavu Pravilnika. Neka to istraže nadležni organi. Ne plašim se nikoga, neću šutjeti – naglašava Krvavac.

  • Krvavac: Ovo je protuzakonito
    Krvavac: Ovo je protuzakonito

 Pregovori i izmjene

Dodao je da je sve što se dešavalo nakon usvajanja Pravilnika nezakonito, a konkretno misli na pregovore s tim proizvođačima i izmjene Pravilnika.

 - Pravilnik je usvojen i to je to, a ove izmjene niko nije vidio. Mene kao člana Radne grupe nisu zvali, a provjerio sam i s ostalim članovima, ni njih niko nije zvao. Jedini način da se prave neke izmjene na već usvojenom pravilniku jeste da ga prvo stave van snage, ali Zvizdić za to nije imao dovoljno ruku u Vijeću. Pa sad pokušava na ovaj način progurati neki novi pravilnik – istakao je Krvavac.

 Nisu naučili šiti, nego preprodavati

 - Pisao sam ovim lobistima što šiju uniforme. Pitao sam ih ako već šiju uniforme za države Evropske unije, šta je problem da poprave kvalitet na domaćem tržištu. Nikad mi nisu odgovorili niti htjeli da sjednemo na sastanak. Zaključio sam da kupuju po svijetu sve i svašta i preprodaju u BiH. Dakle, nisu naučili šiti, nego preprodavati, u tome je poenta – mišljenja je Krvavac.

Diskriminacija domaćih kompanija

Nakon što je krajem 2017. godine usvojen Pravilnik o policijskoj uniformi, Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme obratio se saopćenjem za javnost u kojem se tvrdi da odredbe Pravilnika diskriminiraju domaće kompanije. Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme čine kompanije MEN, „Koteks“, ZENKO, Tekstilna industrija Mostar, „Uslužnost“, „Sparta“, „Miltex“, K.L.M. i „Belt“.

 - Želja nam je u direktnim razgovorima ukazati na sve nedostatke usvojenog pravilnika kojim se, iz ko zna kakvih i čijih interesa, favorizira samo jedan strani brend – poručili su iz konzorcija.

NA VRH