SAZNAJEMO

Hoće li BiH dobiti aktivaciju MAP-a?

Zvanično Sarajevo nada se pozitivnom ishodu

Pendeš: Tijesna saradnja sa NATO-om

S. NUMANOVIĆ

13.11.2018

Bosna i Hercegovina nada se da bi ministri vanjskih poslova država članica NATO-a početkom narednog mjeseca mogli odobriti aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP).  

Na samitu Vijeća Sjevernoatlantskog saveza 4. decembra u Briselu okupit će se šefovi 30 država NATO-a. Vrlo je moguće da oni odluče da naša država dobije MAP.

Kompleksan proces

- To je pitanje isključivo u nadležnosti članica NATO-a. Naša očekivanja zasnivaju se na rezultatima postignutim ne samo u oblasti knjiženja perspektivne vojne imovine nego i u pogledu našeg angažmana u mirovnim misijama, procesu rješavanja viškova naoružanja te humanitarnog deminiranja, pomoći civilnim strukturama vlasti i drugim aktivnostima – kaže Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

U izjavi za „Dnevni avaz“ ona pojašnjava da je i dalje ključni preduvjet starta MAP-a knjiženje perspektivne vojne imovine.

- Broj do sada uknjiženih perspektivnih vojnih lokacija iznosi 33 od ukupno 63 perspektivne vojne lokacije, odnosno 31 vojna lokacija od ukupno 57 perspektivnih vojnih lokacija, kako je utvrđeno u dokumentima Pregled obrane i Odluka Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OSBiH, koji će stupiti na snagu s aktiviranjem MAP-a – dodaje.

Pendeš ističe da je knjiženje kompleksan i zahtjevan proces.

Ipak, BiH se nije ograničila samo na upisivanje imovine, nego je aktivna u brojnim programima NATO-a. Vojnici naše zemlje i dalje su u mirovnoj misiji u Afganistanu i za svoj rad primaju i najviša priznanja, a BiH redovno učestvuje u vježbama zapadnog vojnog saveza.

Knjiženje sve perspektivne vojne imovine od početka je ključni preduvjet za aktiviranje ove faze pristupanja BiH strukturama NATO-a.

 Odluka iz Talina

Postavljen je još prije osam godina u Talinu, na sličnom ministarskom sastanku kakav se priprema za 4. decembar u Briselu.

Osim BiH, ministri vanjskih poslova država koje su u NATO-u, kada je Balkan u pitanju, sigurno će razgovarati o situaciji u Makedoniji. Ova država na najboljem je putu da postane 31. članica ovog vojnog saveza, čim se provede Prespanski sporazum, kojim ta država mijenja ime i postaje Sjeverna Makedonija.

Dnevni red nije objavljen

Na zvaničnom portalu NATO-a objavljena je vijest o sastanku Vijeća Sjevernoatlantskog saveza, ali detalja o dnevnom redu još nema.

Napominje se da će on biti objavljen naknadno i mediji se pozivaju da poprate ovaj skup.

Sastankom Vijeća predsjedavat će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.