UPOZORENJA

Sindikat "Aluminija'' uputio apel za pomoć vlasnicima kompanije

Radnici ni krivi ni dužni ispaštaju

''Aluminij'' d.d. Mostar: Radnici ni krivi ni dužni ispaštaju. Agencije

Fena

13.11.2018

Nezavisni sindikat zaposlenika ''Aluminija'' uputio je u utorak apel za pomoć vlasnicima "Aluminija" d.d. Mostar - Vladi FBiH, predstavnicima malih dioničara i Vladi Republike Hrvatske te najavio vanrednu sjednicu Skupštinu sindikata na kojoj će se naći samo jedna tačka dnevnog reda, i to pokretanje štrajka upozorenja.

 Iz Sindikata "Aluminija" pozivaju vlasnike kompanije, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaća zajedno s kreditnim obavezama, sukladno potpisanom sporazumu iz jula 2018. godine, te uplatu doprinosa PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja koje se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju, gdje se krši Zakon o uplatama doprinosa.

Za četvrtak, 15. novembar, u 13 sati sazvana je vanredna sjednica Skupštine sindikata s jednom tačkom dnevnog reda - poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja.

Sindikat, također, podsjeća kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi "Aluminij", gdje su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH hitnu reakciju i pomoć za spas fabrike i očuvanje radnih mjesta, kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata do kojeg još nije došlo.

- Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima fabrike održalo je sastanak s Upravom Društva 7. novembra na kojem smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade FBiH prema Nadzornom odboru "Aluminija" i Upravi Društva, kao i o trenutnom stanju u kojem se nalazimo.

- V. d. direktora Društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego što je bilo početkom oktobra, problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan, uz avansno plaćanje, dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo o dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade FBiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći – ističu iz Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija".  

Nadalje navode kako radnici "Aluminija" ni krivi ni dužni ispaštaju, zbog čega su dovedeni do toga da im se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa, kako za penziono tako i za zdravstveno osiguranje, gdje od jučerašnjeg dana ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižnice te da im je najavljeno kašnjenje isplate plaća za oktobar. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.