SARAJEVO

CIK ni danas ne razmatra koji popis će biti korišten za popunu Doma naroda

Napravit će jedan prijedlog koji će sadržavati različite ulazne parametre, odnosno hoće li se provođenje izbornih rezultata vršiti na osnovu popisa stanovništva iz 1991. ili 2013. godine

S ranije sjednice

NAP

13.11.2018

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas će održati sjednicu na kojoj, prema dnevnom redu, još nema odluke o tome koja će godina popisa biti uzeta kao referentna za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, CIKBiH će napraviti jedan prijedlog koji će sadržavati različite ulazne parametre, odnosno hoće li se provođenje izbornih rezultata vršiti na osnovu popisa stanovništva iz 1991. ili 2013. godine. Članovi CIK-a BiH Suad Arnautović i Ahmet Šantić zagovaraju popis iz 1991. godine. Ostali članovi CIK-a su za popis iz 2013. godine. To u praksi znači da će omjer snaga biti četiri naprema tri ili pet naprema dva onih članova CIK-a koji podržavaju primjenu popisa stanovništva iz 2013. godine.

No, o tome danas neće biti riječi, potvrdila je Patriji portparol CIK-a Maksida Pirić.

Članovi CIK-a danas će razmatrati samo ostavke, prestanke i dodjele zamjenskih mandata, i to za načelnika općine Bužim, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Gradsko vijeće Sarajevo, Općinsko vijeće Goražde, Općinsko vijeće Jablanica, Općinsko vijeće Novo Sarajevo, Općinsko vijeće Odžak, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.

Također, Prijedlog odluke u predmetu primjene člana 1.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine stjecanje prava na upis u Centralni birački spisak je na dnevnom redu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.