SAZNAJEMO

Pod istragom i Lukačev operativac Vehbija Numanović!

Tužilac Aid Hadžismailović zatražio od MUP-a KS dokumentaciju o radnom stažu

Piše: M. AŠČIĆ

13.11.2018

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je prije pet dana od Ministarstva unutrašnjih poslova KS da mu hitno dostavi dokumentaciju o radnom stažu policijskog službenika Vehbije Numanovića, istražitelja u Federalnoj upravi policije (FUP), saznaje “Avaz”.

Upućena naredba

U naredbi se navodi da dokumentaciju traže zbog krivičnog predmeta broj T09 0 KTP0 0126061 18, zbog čega je Tužilaštvu i tužiocu Aidu Hadžismailoviću potrebno dostaviti izjašnjenje i ovjerenu kopiju


Faksimil naredbe Tužilaštva KS u kojoj se traže podaci od MUP-a KS

Tužilaštvo KS, podsjećamo, formiralo je prije dva mjeseca predmet protiv Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, zbog sumnje da je prekršio Zakon o policijskim službenicima Federacije i uvjete, prema kojima je još 2014. morao biti penzionisan.

Tužioce zanima kako su Lukač i Numanović, glavni operativac direktora FUP-a, a što je vidljivo i iz naredbe, ostvarivali protupravnu imovinsku korist za plaće koje su primali nakon 2014. godine, a trebali su, prema zakonu, ići u penziju.

Tužioca Hadžiosmanovića zanima i na osnovu kojeg je akta policijski službenik MUP-a KS Vehbija Numanović eksternim premještajem prebačen u Federalnu upravu policije i da li trenutno ispunjava uvjete za penzionisanje. Zatražena je dokumentacija u vezi s ukupnim radnim stažem Numanovića, kao i s eksternim premještajem, a istaknuto je da ju je potrebno dostaviti u roku od pet dana, počevši od 8. novembra.

Obaviješteni nadležni

Numanović je, kako saznajemo, kao i Lukač, stekao uvjete za penzionisanje, o čemu su nadležni obaviješteni još 2013. godine. Tada je u dopisu Josipa Cvitanovića, rukovodioca Sektora za administraciju FUP-a, koji je u posjedu “Avaza”, rečeno da će i Numanović sa 30. junom 2014. ispuniti uvjete za prestanak radnog odnosa zbog navršenih 40 godina staža. U obavijesti se navodi da Numanovićev ukupan penzijski staž na dan 30. juna 2014. iznosi 40 godina, jedan mjesec i 11 dana.

Afera u vezi sa prisluškivanjem

Numanović se, inače, našao u centru pažnje tokom jula prošle godine. Lukača i Numanovića tada je na sjednici Parlamenta FBiH optužio Nermin Nikšić, lider Socijaldemokratske partije, tvrdeći da su formirali poseban istražni tim, koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba iz ove stranke.

Nikšić je tada kazao da su Lukač i Numanović nezakonito dodali brojeve telefone osoba iz SDP-a, ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi FUP. Tužilaštvo KS nedavno je o svemu zatražilo i dokumentacija iz FUP-a te izjašnjenje Lukača. I taj predmet je u radu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.