POZIVI Nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora

Karadžić traži “upoznavanje” sa sudijom Rosom

Na presudu podnio žalbu

BIRN
13.11.2018 15:15

Karadžić: Želi se upoznati sa sudijom

Foto: Arhiv

Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića pozvala je sudiju Ivu Rosu na statusnu konferenciju 11. decembra i zatražila da se strankama u postupku omogući po pola sata za iznošenje žalbenih navoda.

- Bilo bi nepovoljno za Karadžića da vidi sudiju Rosu tek prilikom objavljivanja presude. S obzirom na to da sudija Rosa nije bio prisutan tokom žalbenog saslušanja, bilo bi ohrabrujuće i produktivno ako bi stranke imale mogućnost da se upoznaju sa sudijom Rosom, kao i da ga upoznaju s njihovim navodima u sudnici - stoji u podnesku Pitera (Peter) Robinsona, Karadžićevog advokata.

Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), pravni nasljednik Haškog tribunala, pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali će to vjerovatno biti odloženo zato što se sudija Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

 

NA VRH