POLITIKA

Grubeša: Dok mi u BiH razgovaramo ko će šta tražiti, naša imovina se daje u zakup

Istaknuo je da je vlasništvo neotuđivo i nema ni govora o tome "da će to neko uzeti ili da će to nestati"

Formirali tim koji bi trebao raditi s drugim zemaljama. Fena

Fena

13.11.2018

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas da je potrebno postići dogovor o tome ko će tražiti imovinu BiH ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Tražiti našu imovinu u svim zemljama bivše Jugoslavije 

- Dok mi u BiH razgovaramo na koji ćemo se zakon pozvati, ko će sjesti, ko će šta tražiti, naša imovina se daje u zakup. Stoga sam ranije govorio, mislim da nam ni sada nije kasno da sjednemo da se dogovorimo ko će to tražiti imovinu BiH u susjednim zemljama, ne samo u Hrvatskoj nego i drugim zemaljama bivše Jugoslavije - kazao je Grubeša.

Kako je naveo, razgovarao je s kolegama, ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, po pitanju imovine BiH u tim zemljama.

- Formirali smo tim koji bi trebao raditi s timom iz drugih zemalja. Sad, što te druge zemlje nisu formirale tim, ne može ministar pravde na to utjecati. Ono što je bilo zaduženje Vijeća ministara BiH prema Ministarstvu pravde, odnosno meni lični, ja sam to ispoštovao i na tome radim i dalje - kazao je ministar Grubeša.

Najavio je da će vjerovatno sutra otići u Hrvatsku da razgovara s ministrom državne imovine u vezi s ovim zakonom, odnosno provedbe ovih svih stvari koje su oni predvidjeli donošenjem ovog zakona.

Hrvatska pokrenula rješenje problema

Istaknuo je da on štiti interese BiH, ne samo sada nego ih je štitio kompletan mandat.

- Mislim da ta imovina ne zaslužuje da bude u takvom stanju, jer je ruglo i izvor zaraze prema lokalnom stanovništvu koje se tamo nalazi i prema svemu onome što je Hrvatska iznijela kao osnovni problem zbog čega je išla u donošenje ovakvog zakona - naveo je Grubeša.

Kazao je kako mora reći "hvala Hrvatskoj što je pokrenula taj zakon, jer je kod nas u BiH problematizirala i podignula taj problem na jedan viši nivo".

- Ovaj problem nije počeo dolaskom Josipa Grubeše na mjesto ministra pravde, ovaj problem postoji od kada je Bosne i Hercegovine - kazao je Grubeša.

Istaknuo je da je vlasništvo neotuđivo i nema ni govora o tome "da će to neko uzeti ili da će to nestati".

- To pripada BiH, samo je na nama da požurimo, da radimo, da dođemo do vlasnika u BiH kako bi se mogli zaključiti bilateralni sporazumi na pravoj osnovi, da bi se ta imovina mogla nastaviti koristiti, odnosno služiti stvarnim vlasnicima - kazao je Grubeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.