SARAJEVO

Gavrankapetanović: Zloupotreba političke moći prema tim dobrim ljudima nije fer, ljudski i korektna

On je bio i ostaje redovni profesor Medicinskog fakulteta, ali bez ugovora o radu, jer je svojevoljno napustio KCUS, navedeno je u pismu

Avaz.ba

14.11.2018

Medicinski fakultet saopćio je da je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bio i ostaje redovni profesor Medicinskog fakulteta, ali bez ugovora o radu, jer je, tvrde, svojevoljno napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, u okviru svojih zakonom definiranih  nadležnosti, potvrdilo je da su odluke dekana u vezi s ovim slučajem zakonite i ispravne i time potvrdilo da su odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu nezakonite i neispravne - saopćeno je s Medicine.

U saopćenju se ističe kako je Medicinski fakultet "izložen organiziranoj i planiranoj medijskoj kampanji u kojoj se tvrdi da uporno kršimo zakonske odredbe sprečavajući ponovni angažman Ismeta Gavrankapetanovića". 

U slučaju "Ismet Gavrankapetanović" nije od ovog fakulteta bilo kršenja zakona, zavjera, „prelaska granica“', uskraćivanja prava i sličnih kažnjivih radnji. Samo je primijenjen Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH - navedeno je u saopćenju. 

Potpisnici saopćenja oštro kritiziraju i rektora UNSA-e Rifata Škrijelja da radi na pokušaju rušenja i uništenja trenutne Uprave Fakulteta. 

- Razlog za to je mnogo krupnija stvar - proces integracije Univerziteta, nakon kojeg se rektor Škrijelj nada postati univerzitetski monarh, gospodar novca koji fakulteti, a posebno Medicinski fakultet, dodatnim radom sami zarade na tržištu radeći preko svih normi i preko svakog radnog vremena - navedeno je.

Kontaktirali smo i prof.dr. Gavrankapetanovića da prokomentira ovo otvoreno pismo.

- Naučno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta je vijeće poštenih i dobrih ljudi. Zloupotreba političke moći koju provede moćnici i sijanje egzistencijalnog straha prema tim dobrim ljudima nije fer, nije ljudski i nije korektno. Historija nas uči da takve zloupotrebe nikada nisu bile dugog vijeka - rekao nam je prof.dr. Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.