INTERVJU

Nermin Nikšić za "Avaz": Nema ni velike ni male koalicije sa SDA

Očekujem da SDA pokuša formirati vlast sa svojim vječitim i prirodnim partnerima iz HDZ-a, a ovog puta uz podršku SNSD-a

Nikšić: Želimo mijenjati loše stanje u BiH, a SDA vidi samo budžet i novac. M. Kadrić

Razgovarala: Mirela KUKAN

14.11.2018

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, zadovoljan je dinamikom formiranja vlasti na nivou pet kantona, a u intervjuu za “Dnevni avaz” ističe kako je ključno da se napravi čvrst dogovor o tome šta nove vlasti misle raditi i u kojim rokovima.  

- Krajnje je vrijeme da se vlast oformi na jasnim programskim načelima i da se prije uspostave vlada usvoje ključni zakoni, koji će biti alat toj novoj vlasti da zaista mijenja stanje u BiH nabolje. Taj koncept će, siguran sam, morati podržati i svi drugi koji s ovim blokom budu htjeli razgovarati - kaže na početku našeg razgovora lider SDP-a.

Borba za budžete

Kako odgovarate na optužbe iz SDA da nastojanja da se bez te stranke formiraju većine u skupštinama kantona, navodno, imaju za cilj samo ovladavanje budžetima?

- Niko ne brani SDA da formira vlast na nivou kantona ako to može. No, očito je da ova stranka može računati samo na podršku HDZ-a i da im to nije dovoljno. Ali, to je njihov problem. Ta priča o navodnoj borbi za budžete najbolje oslikava političku filozofiju ove stranke, koja misli da je ona vlasnik svega u BiH, pa tako i budžeta, koji se, eto, sad, kao, otimaju od njih.

Upravo takvo razmišljanje SDA možda i jeste jedan od najvećih razloga zašto s njima niko ne želi ulaziti u koalicije. Budžet je vlasništvo svih građana, a ne bilo koje vlade, a naročito ne bilo koje stranke. Mi želimo mijenjati loše stanje u BiH, a oni vide samo budžet i novac i još ga tretiraju kao svoje vlasništvo. To je novac građana i mora biti u funkciji poboljšavanja života tih građana.

Lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su koaliciju te čekaju trećeg partnera na državnom nivou. Hoće li to biti probosanski blok (SDP, SBB, DF, Naša stranka, PDA, Nezavisni blok, A-SDA i Narod i pravda)?

- Vidjet ćemo još da li su i šta dogovorile ove dvije stranke. Podsjećam, slično su započeli i 2014. godine pa je, onda, SNSD ostao izvan vlasti na nivou BiH. Tako da je rano još govoriti o tome je li to zaista čvrst dogovor, a pogotovo je rano govoriti ko bi mogli biti partneri s ove dvije stranke.

Očekujem, prije svega, da SDA, kao relativni izborni pobjednik, pokuša formirati vlast s ovim svojim vječitim i prirodnim partnerima iz HDZ-a, a ovog puta uz podršku SNSD-a. Ako to ne uspiju, onda ćemo vidjeti kakvu će odluku donijeti SDP.

Za sada je naš fokus da građanski blok koji gradimo s Našom strankom i DF-om, zaista postane čvrst politički savez, koji će zajedno učestvovati u svim budućim razgovorima kao jedinstven politički blok. Jedno je sigurno, mi u SDP-u nikad nećemo pristati na to neko etničko formiranje vlasti, kako su to najavili Dodik i Čović. U takve aranžmane nećemo ulaziti, mi se protiv takve politike borimo. Ne postoje reprezantacije Bošnjaka, Srba i Hrvata, kako oni kažu. Postoji samo reprezentacija Bosne i Hercegovine, svih njenih građana Bosanaca i Hercegovaca.

 Opasni CIK

Je li uopće realno očekivati da se ubrzo formira vlast na državnom nivou? 

- Mislim da nije. To će i formalno i politički diktirati razvoj situacije na nivou FBiH. Formalno, ne može se izabrati Dom naroda Parlamenta BiH dok se ne izabere Dom naroda Parlamenta FBiH, iako, formalnopravno gledano, državni Dom naroda nema utjecaja na izbor Vijeća ministara. Tu smo suočeni s opasnim nastojanjem CIK-a BiH da se kršenjem Ustava FBiH država faktički podijeli na tri dijela. To je neprihvatljivo i teško je reći u kom će pravcu to ići.

Znam da mi u SDP-u, a vjerujem i brojni drugi, nećemo mirno gledati kako razvaljuju zemlju, još i gore nego što su je razvalili u Dejtonu. Ako neko misli da će to tako moći, vara se. Politički gledano, teško da će bilo ko iz FBiH ulaziti u aranžmane na nivou BiH prije nego što se dogovori vlast u FBiH. Ponavljam, očekujem od ovih koji su proglasili pobjedu, da ponude koncept i pokušaju formirati vlast. Mi ćemo u SDP-u uraditi sve da uspostavimo što funkcionalniji građanski blok, koji će biti spreman preuzeti odgovornost.  

Kada bi se, onda, moglo očekivati formiranje vlasti na federalnom nivou? Kakva su Vaša očekivanja i konkretne aktivnosti s obzirom na to da probosanski blok stranaka, koje ne žele u vlast sa SDA u Federalnom parlamentu, ima natpolovičnu većinu, odnosno 52 poslanika?

- Dakle, pravo i obaveza je relativnih izbornih pobjednika da formiraju vlast. Mi u SDP nismo im smetnja. Već sam spomenuo kako moramo sačekati da vidimo u kojem će pravcu ići situacija u vezi s Domom naroda. To je, možda, i najvažnija politička odluka od Dejtona do danas i to će odrediti mnogo toga, ne samo kad je u pitanju formiranje vlasti nego i ukupni odnosi u BiH u godinama koje dolaze.

Sigurno je da ovaj politički blok koji se uspostavlja na nivou kantona, ima snagu i mogućnost da učestvuje u formiranju vlasti na višim nivoima. O tome se, međutim, još nije razgovaralo. Iako je SDP najjača politička partija, ne želim se postavljati tako da na bilo koji način namećemo odluke, prije svih DF-u i NS-u kao članicama bloka lijevih političkih partija, ali ni SBB-u i svim ostalim strankama s kojima razgovaramo o formiranju većine u kantonalnim skupštinama.

Kada namjeravate zakazati transparentan sastanak lidera stranaka koje čine probosanski blok, a koji namjerava formirati vlast bez SDA?

- Pa, sastanci na nivou kantona održavaju se redovno, svi su učesnici posvećeni postizanju principa i programskih opredjeljenja koji će biti ključ za skupštinsku većinu i formiranje vlada. Sigurno je da će to biti kvalitetan test koji bi se, onda, prenio i na viši nivo. Nakon toga će sigurno uslijediti i sastanci predsjednika probosanskog bloka stranaka, kako ste ga nazvali, a mi u SDP-u nećemo bježati od toga da ih organiziramo.

Svakako da želimo zadržati i prenijeti pozitivnu atmosferu i iskustvo koje imamo na kantonalnim nivoima. To, međutim, ne znači da se SDP ili bilo koja druga stranka iz tog bloka ne treba odazvati na poziv i onih stranaka koje su odnijele relativnu pobjedu. To je prilika da svako od nas iznese svoje stavove. Sa svima treba razgovarati i uspostaviti jedan novi nivo političke kulture i političkih odnosa, koji će relaksirati mnogo toga u BiH. Ne moraju ti razgovori rezultirati bilo kakvim dogovorima, ali je dobro da se razgovara sa svima. Nikome ne trebaju bahat odnos i arogancija, jer vidite kako se takvo ponašanje u kampanji vrlo brzo vratilo pobjednicima izbora.

Priželjkivani nemiri

Oštro ste odgovorili na pozive predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na tobožnje nacionalno i ideološko pomirenje. Jeste li nakon toga imali kakvih signala i odgovora iz vrha SDA? Pitam to i posebno s obzirom na ranije informacije o SDA-ovim pokušajima Vašeg rušenja kroz unošenje nemira unutar SDP-ovog članstva, kao i napade koji stižu iz medija pod kontrolom SDA?

- Nisam imao bilo kakav zvaničan odgovor ili neki drugi kontakt s čelnicima SDA. Odavno više ne pridajem pažnju na, kako kažete, napade koji dolaze od medija koji su bliski toj stranci, odnosno pojedincima iz te stranke. Nisu problem tvrdnje tih medija, već je problem što to isto govore i čelnici SDA. Oni su nas u SDP-u proglasili izdajnicima i čim sve ne, ali smo, eto, sad odjednom postali patrioti, s kojima bi oni pravili vlast. Ne mogu, očito, da shvate da mi nismo kao oni. Mi govorimo isto i u kampanji i nakon kampanje, oni, očito, rade drugačije.

Što se tiče SDP-a i nekakvih priželjkivanih nemira, mi smo velika politička partija, koja ima više od 40.000 registriranih članova, i prirodno je da će uvijek biti i onih koji misle drugačije. Ono što je bitno, ostvarili smo značajno jedinstvo unutar stranke i više niko nikada neće moći da dostignuti nivo demokratskih standarda vrati na staro. U SDP-u odluke donose članovi, prošlo je vrijeme i nikada se neće vratiti kada su se, umjesto u organima SDP-a, odluke donosile po kafanama.

Mediji bliski SDA ističu ovih dana primjer partnerstva koji je između SDA i SDP-a postignut na općinskom nivou u Živinicama te se postavlja i teza o mogućem početku i velike koalicije između te dvije stranke. Kako odgovarate na to?

- Nema nikakve ni velike ni male koalicije sa SDA. O tome uopće nije bilo nikakvih razgovora. Mi u SDP-u radimo na tome da formiramo snažan građanski blok, koji će nastupati jedinstveno u budućnosti. Na to gledamo kao na dugoročni projekt koji, prema našem mišljenju, može donijeti mnogo toga dobrog za BiH. Kad su u pitanju razgovori s drugim strankama, pa i sa SDA, mi ne bježimo od razgovora s bilo kim. Potrebno je uspostaviti jednu političku kulturu, prema kojoj je prirodno da svako sa svima razgovora. No, to ne znači da je saradnja sa svima moguća. Pogotovo ako ti drugi ne prihvataju neke temeljne vrijednosti i principe u koje mi vjerujemo. SDA je ovakva kakva je sada, na potpuno suprotnim pozicijama od SDP-a.  

 Vidljivi su nervoza i strah visokih funkcionera SDA

Imate li Vi informacije kako SDA ima plan da, u slučaju formiranja vlasti bez te stranke, pokrene velike proteste protiv nove vlasti, za čiju je organizaciju i održavanje spremna zloupotrijebiti boračke i druge socijalne kategorije?

- Ne raspolažem takvim informacijama, mada ne želim ispasti naivan pa misliti da tako nešto nije moguće. Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako je SDA bila vrlo sklona da manipulira tim kategorijama kako bi ostvarila svoje ciljeve. Nervoza i strah od silaska s vlasti nakon 28 godina vidljiva je, pa čak i razumljiva, iz skoro svakog obraćanja visokih funkcionera SDA i ne bi me uopće čudilo i da upotrijebe i da zloupotrijebe sve što mogu kako se to ne bi dogodilo.

Ali, ako neko zaista misli braniti svoju političku poziciju na takav način, onda itekako zaslužuje da je izgubi, jer to pokazuje da je nije ni dostojan. Ja se iskreno nadam da o takvom scenariju ne razmišljaju ni u SDA, jer je obilježje svakog demokratskog društva, koje, valjda, svi priželjkujemo i u BiH, da se nakon izbora vlast konstituira na osnovu postignutih dogovora stranaka koje učestvuje u radu parlamenata.

 Izetbegovićevo stavljanje BiH u podanički položaj

Kako komentirate informacije da su se u spašavanje SDA i Bakira Izetbegovića na vlasti uključili turski i srbijanski predsjednik Redžep Tajip Erdoan i Aleksandar Vučić?

- Iskreno, ako Bakir Izetbegović smatra da mu turski i srbijanski predsjednici mogu i trebaju priskočiti u pomoć kako bi njega i SDA održali na vlasti, to, onda, samo pokazuje kratkovidnost takve politike i ponovno stavljanje BiH u neke podaničke položaje. U tom slučaju, trebalo bi se postaviti i pitanje zašto bi neko na taj način pomagao SDA i njihovom predsjedniku, šta mogu očekivati zauzvrat i koji su to interesi u pitanju?

Mislim da je davno prošlo vrijeme kad se o sudbini Bosne i Hercegovine i našoj budućnosti odlučivalo u centrima moći koji su izvan BiH. I na tom pitanju se vidi razlika između politike koju zagovara SDA i mi u SDP-u. Za razliku od podaničkih politika i inferiornog odnosa koji iskazuje SDA, SDP će poštivati naše međunarodne prijatelje, uvažavati njihove stavove, ali nikome nećemo dopustiti da se miješa u naše unutrašnje odnose, a pogotovo da utječe na imenovanje vlade i formiranje parlamentarnih većina.

 Bez nacionalnih stranaka gdje god je moguće 

 Koliko je moguća saradnja SDP-a s HDZ-om i na državnom i na federalnom novou?

- Mi u SDP-u nemamo nikakvog razloga da odustanemo od onoga što smo govorili u kampanji, da ćemo pokušati napraviti vlast bez nacionalnih stranaka gdje god je moguće, te da je osnov za učešće SDP-a u vlasti na bilo kojem nivou jasan program koji će buduća vlada implementirati.

Dakle, naš stav ostaje potpuno jasan. SDP ne želi ulaziti u bilo kakve matematičke koalicije s bilo kim, a pogotovo ne u neke etnomatematičke kombinacije. Također, ako HDZ misli, kako su više puta ponovili, da se mora usvojiti Izborni zakon koji će uvesti dodatne diskriminacije, onda ćemo mi u SDP-u biti najveći protivnici takve politike, kao što smo to bili i do sada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.