SARAJEVO

I danas bez odluke o popuni Doma naroda u Federaciji: CIK odbacuje odgovornost, krivi sve ostale

CiK BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

15.11.2018

09.11

U Sarajevu je danas održana sjednica CIK-a. Raspravi o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH prethodilo je više odluka o prestancima, odnosno dodjeli mandata nakon izbora 7. oktobra.

Tako je Zlatko Hujić podnio ostavku na mjesto načelnika Bosanskog Petrovca zbog preuzimanja mandata u Skupštini USK.

Ostali na funkciji

Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić, načelnici sarajevskih općina Novi Grad i Stari Grad, odlučili su ostati na sadašnjim funkcijama. Umjesto Efendića, u Skupštinu Kantona Sarajevo ulazi Samra Ćosović, a umjesto Hadžibajrića - Fahrudin Pecikoza.

Također, Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, odlučio je ostati na funkciji i odreći se osvojenog mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stručne službe CIK-a nisu dostavile članovima Komisije nikakav prijedlog u vezi s primjenom člana 10.12. jer, kako je rekao generalni sekretar Komisije, neophodno je da CIK prvo službama dostavi jasan stav o tome koji će se popis primjenjivati pri raspodjeli dodjele mandata u Domu naroda FBiH. Tako nije ispoštovan zaključak s jedne od ranijih sjednica da službe pripreme materijale o svim prijedlozima za provedbu člana 10.12 Izbornog zakona.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, ocijenila je da službe nisu dostavile materijale u strahu od, kako je kazala, javnog linča u slučaju da su uputili materijal i s prijedlogom da se primjenjuje popis iz 1991. i 2013. godine.

- Imamo otpor u službama zbog pritisaka i čini mi se da se boje da će biti izloženi linču. Ja nemam srca da im bilo šta zamjeram - kazala je Hadžiabdić, koja se inače zalaže za primjenu popisa iz 2013.

Hadžiabdić je kazala i da dio međunarodne zajednice, tj. OHR podržava primjenu popisa iz 1991., a da se, kako je ona kazala, Venecijanska komisija zalaže za popis iz 2013.

Stjepan Mikić, član CIK-a, kazao je da ne treba "bacati drvlje i kamenje jer samo provodi zakon". On je ocijenio da stručne službe ipak trebaju dostaviti CIK-u materijal o svim prijedlozima koji se odnose na raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH. On se, također, zalaže za popis iz 2013.

Ahmet Šantić, član CIK-a koji ustavnim smatra primjenu popisa iz 1991., kazao je da je, nažalost, Ustavni sud BiH odlukom u predmetu "Ljubić" ostavio mogućnost različitog tumačenja odredbe 10.12 Izbornog zakona.

- U Domu naroda FBiH mora biti iz svakog kantona po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda - kazao je Šantić.

Pojasnio je da CIK, primjerice, kada u Domu naroda nema dovoljno pripadnika nekog naroda iz nekog kantona, onda taj nedostajući broj "namire" iz nekog drugog kantona, da bi bilo apsurdno sada da se nekom pripadniku naroda iz nekog kantona to pravo oduzme.

Nikakvi popisi

Šantić je komentirao i odluku CIK-a iz 2002. godine na koju se pozvao Petrić, a koja je nazvana uputstvo za primjenu poglavlja 10. o popuni Doma FBiH, ističući da je ona već “iživljenja”.  

Petrić je rekao da odluka jeste “iživljenja”, ali da se s pravne strane postavlja pitanja je li ovo odluka, s obzirom na zakon i odluku Ustavnog suda BiH, sada ponovo “oživljena”. 

Predložio je da se napravi izračun koliko delegata kojem kantonu pripada prema popisu iz 2013. godine. 

Kako kaže, nije mu jasno zbog čega su popisi uopće važni jer su oni “nikakvi”. Istakao je da mu je jako dobro poznato kako su popisi rađeni, te ih je nazvao nerelevantnim.  

Član CIK-a Vlado Rogić rekao je da je odluka došla do CIK-a jer neko nije radio svoj posao, odnosno izbjegavao je da riješi ovaj problem.  

Komentirao je i fotografiju s funkcionerima HDZ-a koja se pojavila u nekim medijima, ističući da on ljude ne gleda kroz stranačku pripadnost već kroz funkciju koju obavljaju.  

Istakao je da ne shvata zbog čega je problem ako zajedno sjedne s članovima interresorne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.  

- Uvaženi mediji, ja jednako sjedam i s Halidom Genjcom i Lazarom Prodanovićem. Oni su za mene uvaženi parlamentarci. Radite šta god hoćete, ali svako sa sobom nosi elemente kućne kulture - kazao je Rogić, poručivši kako nikada neće donijeti odluku suprotnu odluci Ustavnog suda BiH. 

Član CIK-a Novak Božičković smatra da o težini odluke dovoljno govori činjenica da je nije uspjela riješiti ni Parlamentarna skupština BiH. 

- Za mene je temeljno pitanje hoćemo li ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH. Mislim da odluke sudove ne trebamo komentirati. Za mene je odluka Ustavnog suda BiH. Prema tome, mislim da ne trebamo odugovlačiti i da se trebamo izjasniti. Ta odluka će, vjerovatno, biti provjerena kod nadležnog suda - rekao je Božičković, pozivajući da se naredne sedmice donese odluka o ovom pitanju. 

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je da je pripremio tabelu o podjeli delegatskih mjesta na kojoj je radio sinoć. Kako kaže, CIK nije nadležan da implementira odluku Ustavnog suda BiH koja je okončana jer su odredbe Izbornoga zakona BiH izbrisane.  

- Istu situaciju imali smo u slučaju Mostara, pa ja nisam čuo da iko u CIK-u provodi u tom slučaju odluku Ustavnog suda BiH i da se miješa u pitanje Mostara - poručio je Arnautović. 

On je rekao da ne može država određivati hoće li biti jedan ili dva doma u Parlamentu FBiH jer je struktura vlasti u FBiH jasno definirana u Ustavu FBiH. 

Rogić je rekao da se počinje odstupati od zaključaka koje je usvojio Kolegij CIK-a, istakao je da on ne može odlučivati o Arnautovićevom aktu koji nije ni vidio. 

- Na pauzi od 15 minuta da donesem odluku, pa ja to ne bih kolegi nikada uradio. Dajte da se poštujemo. I onda se čudimo što izlaze informacije iz CIK-a, pa sutra će nam i računare iznijeti u javnost- rekao je Rogić.  

Arnautović je kazao Rogiću da mu ne drži predavanje i da ne postoji ništa napisano što je Kolegij CIK-a zaključio. 

- Na šta se ti pozivaš i kakvo predavanje držiš? Ja sam deda i otac četvero djece - rekao je Arnautović Rogiću. 

Poručio je da je on od Federalnog zavoda za statistiku tražio mišljenje u vezi s popisom, ali da Petrić nije htio prihvatiti službeni akt poručujući kako ga nije ni tražio.  

- A prihvatili ste mišljenje Instituta za politološka istraživanja iz Mostara iako ga niko od nas nije tražio. To ste protokolisali i nama dostavili na znanje, a tu je pisalo pa se nipošto ne primjenjuje popis iz 1991. godine - rekao je Arnautović.  

Petrić je kazao da je Federalni zavod za statistiku poslao “kilu papira” i da nijedan entitetski zavod za statistiku nema pravo tumačiti CIK-u Izborni zakon BiH. 

Božičković je rekao da odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH treba donijeti iduće sedmice. 

- Imamo samo dvije mogućnosti. Primijeniti ono što je zakon rekao ili ispoštovati Ustav FBiH. Nema potrebe da dižemo tenzije jer niko nas neće razuvjeriti u shvatanju neke norme. Nezadovoljnih će biti i ja se ne plašim. Pa neka bude i krivičnih prijava. Bože moj, prihvatam i to i možda pred kraj života budem i pritvoren - rekao je Božičković. 

Tehnički podaci

Arnautović je tražio da se pojasni i vršenje duplih funkcija, kao što imamo slučaj da su članovi Vijeća ministara izabrani za poslanike. 

- Ovo kako je krenulo, Denis Zvizdić će izvjesno vrijeme biti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Imamo predsjednika FBiH Marinka Čavaru koji je izabran u Parlament FBiH - rekao je Arnautović, dodajući da treba pojasniti kako će se funkcioneri ponašati jer će se dovesti u situaciju i da predlažu, a i da sami glasaju o zakonima.  

Mikić je kazao da u slučaju Zvizdića on ne mora podnositi ostavku u PSBiH sve dok se ne potvrdi novi saziv Vijeća ministara BiH.  

Na kraju sjednice zaključeno je da će CIK zatražiti da se naprave tehnički podaci o popisima stanovnika u kantonima u 1991. godini i da stručne službe CIK-a dostave tabelarne podatke iz 2013. godine. 

Također, zaključeno je i da će CIK davati zasebno mišljenje za svaki pojedinačni slučaj u kojem su članovi izvršne vlasti izabrani u organe zakonodavne vlasti, a sve kako bi se izbjeglo donošenje podzakonskog akta, što bi, po ocjeni članova CIK-a, unijelo dodatne zabune u izborno zakonodavstvo. Međutim, ukoliko neko od izabranih zvaničnika ne bude tražio od CIK-a da im razjasni nejasnoće, onda će CIK primijeniti zakon koji može podrazumijevati i oduzimanje mandata.     

08.04

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebala bi raspravljati o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, saznaje „Dnevni avaz“. Riječ je o primjeni člana 10.12. Izbornog zakona BiH, a radi implementacije presude Ustavnog suda BiH u predmetu „Božo Ljubić“. 

Na jednoj od nedavnih sjednica CIK je otvorio raspravu o ovom pitanju, a tada se razmatralo i koji popis će CIK koristiti pri raspodjeli mandata po kantonima u Domu naroda FBiH.

Članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmet Šantić izjasnili su se tada da su za primjenu popisa iz 1991. godine, dok su Stjepan Mikić, Novak Božičković, Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić kazali da su oni za primjenu popisa iz 2013.

Podsjetimo, odredba Ustava FBiH glasi: "Konstitutivni narodi i grupa Ostali bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u FBiH. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede."

Službe CIK-a su ranije dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH.

S tim u vezi, u opticaju su dvije varijante. Jedna je da se raspodjela mandata vrši uz princip da će iz svakog kantona biti delegiran najmanje jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin ako je izabran u Kantonalnu skupštinu, dok druga varijanta taj princip izostavlja.

Međutim, ako se kao osnova uzme popis stanovništva iz 2013. godine, ta odluka CIK-a bi se mogla osporiti pred Ustavnim sudom, jer je neustavna, a o čemu su ranije već govorili pravni eksperti, budući da se raspodjela mandata u važećem Ustavu FBiH vrši po popisu stanovništva iz 1991. godine.

No, pred Ustavnim sudom, a što je već rečeno na jednoj od sjednica CIK-a, mogla bi završiti i odluka da se preraspodjela vrši po popisu iz 1991. godine.

Inače, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ranije je dostavila Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.

Ustavnom sudu u međuvremenu je stigao odgovor iz OHR-a u kojem smatraju da se odredbe Ustava Federacije BiH ne bi trebale proglašavati neustavnim te da postojeći sistem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH osigurava jednakost svih naroda u entitetima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.