ISPOVIJEST

Mirela Šišić, majka djevojčice s dijabetesom: Šećerna bolest mijenja život cijele porodice

Mirela sa osmogodišnjom kćerkom Dijom: I dalje su tu brojni izazovi. Avaz

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

14.11.2018

Da se mnoge stvari u životu ne odigraju onako kako čovjek želi i očekuje, na vlastitoj koži iskusila je Mirela Šišić, članica Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, kada je prije sedam godina, nakon posjete ljekaru, saznala da njena 16-mjesečna kćerkica Dija boluje od dijabetesa.  

To je bolest koja utječe na rutinu i život cijele porodice, a ne samo oboljele osobe, kazala je Šišić u razgovoru za “Avaz” povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava danas.

Kontrole i nalazi

Prvih petnaest dana nakon dijagnoze, malena Dija provela je u bolnici pod budnim okom ljekara, medicinskih sestara i roditelja. Ustaljena je praksa da roditelji za to vrijeme prođu temeljitu praksu, u prisustvu djeteta, čak i ako je ono premalo da bi još išta razumjelo.

- Mi smo u prvoj godini to nekako prihvatili i učinili smo sve kako bismo olakšali situaciju i njoj i nama. Bila je neophodna velika promjena naših života. Izbacili smo iz kuće sve što je viška, što ona ne smije jesti, od suncokretovog ulja do čipsa – kazala je Šišić.

Prema njenom iskustvu, presudno je to da se strogo poštuje formula “obrok, inzulin, aktivnost”. S obzirom na to da kod osoba koje boluju od ove bolesti, pankreas ne luči inzulin, koji je neophodan hormon za razlaganje ugljikohidrata u organizmu, neophodno je svakodnevno primati injekcije inzulina ili koristiti inzulinsku pumpu.

- Život s dijabetesom je težak. Potrebna je konstantna briga, 24 sata dnevno. Roditelji su na neki način i doktori. Svaka tri mjeseca na klinici se moraju uraditi kontrole, povaditi svi nalazi. Moja kćerka je primala između 300 i 350 injekcija mjesečno. U martu je dobila pumpu pa je malo lakše. Ali, i dalje su tu brojni izazovi. Moje diijete je sada prehlađeno, a zbog svega ne smije piti obične lijekove za prehladu. Ako bih joj dala “paracetamol”, hitno bi morala u bolnicu, jer je u sastavu tog lijeka i šećer – pojašnjava Šišić.

Stvar navike

Ali, kaže da se sve prevlada uz mnogo rada i pažnje. Danas ni proslave rođendana ne moraju biti izvor stresa, dokle god se pazi.

- Dija, nakon sedam godina dijabetesa, rođendan proslavlja kao i svako dijete. Napravimo tortu, kupimo i grickalice. Tog dana smo više fizički aktivni, koristimo više inzulina. Sve je to navika koja se stekne uz godine iskustva – poručuje naša sagovornica.

Brojne aktivnosti

U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Udruženje dijabetičara djece i omladine KS danas na nekoliko lokacija u Sarajevu organizira brojne aktivnosti. Između ostalog, bit će postavljena dva štanda na kojima će sugrađanima mjeriti nivo šećera u krvi, planirana su i predavanja te prijateljska nogometna utakmica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.