BUDVA

Magazinović: Borba protiv terorizma jedan od prioriteta regionalne saradnje

Ovaj skup prilika je za ostvarivanje uvida u regionalne izazove koji se odnose na borbu protiv svih oblika ekstremizma

Magazinović: Pojačati saradnju ministarstava sigurnosti zemalja regiona. Arhiv

Avaz.ba

15.11.2018

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović ocijenio je da zajednička borba protiv terorizma i ekstremizma mora biti jedan od prioriteta regionalne saradnje zemalja zapadnog Balkana.

Magazinović je to naglasio u okviru zapadnobalkanskog foruma o temi "Zajednički pristupi i saradnja u borbi protiv ekstremizma", koji se održava u Budvi, dodajući da ovaj sigurnosni globalni problem predstavlja udar na demokratiju i ekonomiju zemalja regije te zahtijeva zajednički odgovor, a u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije.

Osim kao poslanik u Parlamentu BiH koji je učestvovao u aktivnostima na izmjeni Krivičnog zakona BiH u ovoj oblasti, Magazinović na ovom forumu učestvuje i kao član regionalnog Task forcea za borbu protiv nasilnog ekstremizma Internacionalnog republikanskog instituta.

Forum je organizirao Internacionalni republikanski institut i američki Stejt department, a okupio je ministre unutrašnjih poslova i sigurnosti zemalja regije, članove parlamenata uključene u aktivnosti na borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao i predstavnike lokalnih zajednica, akademske zajednice i nevladinog sektora.

Ovaj skup prilika je za ostvarivanje uvida u regionalne izazove koji se odnose na borbu protiv svih oblika ekstremizma, jačanje saradnje između ministarstava unutrašnjih poslova i sigurnosti u regiji, ali i za jačanje saradnje između državnog i lokalnog nivoa u svim državama.

Forum su otvorili zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju te i zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizma pri Stejt departmentu Pit Maroko (Pete Marocco) i Kristofer Harniš (Christopher Harnisch), koji su naglasili da terorističke prijetnje nikada nisu bile izraženije u svijetu.

Napomenuli su da je od velike važnosti implementacija strategija borbe protiv nasilnog ekstremizma te istaknuli važnost saradnje i zajedničkog rada, ali i pozvali na dodatni angažman u definiranju i prepoznavanju uzroka radikalizacije da bi individualno i zajednički radili i na prevenciji, saopćeno je danas iz Službe za informiranje SDP-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.