BANJA LUKA

Dodik: Založit ću se za uspostavljanje dogovora oko zajedničkog interesa na državnom nivou

Insisitirat ću na zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva kojom ćemo pozvati EU da nas u što skorije vrijeme primi u status kandidata

S današnjeg sastanka

Avaz.ba

15.11.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s ambasadorom Irske u BiH Majlsom Gajranom (Miles Gayran).

Predsjednik Dodik zahvalio je ambasadoru Gajranu na čestitkama na izbornom uspjehu i naglasio da će se na novoj funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH založiti za uspostavljanje dogovora oko zajedničkog interesa na nivou BiH, uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali ne i nametnutih rješenja visokog predstavnika.

Dodik je prenio irskom ambasadoru da će se RS u narednom periodu usredsrediti isključivo na ekonomska pitanja, a da će se kao srpski član Predsjedništva BiH zalagati za stabilnost institucija i političke situacije u BiH, kao i za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji.

- Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagat ću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi poticaj i dinamiku - rekao je predsjednik Republike Srpske, dodajući da očekuje da se na nivou BiH napravi napredak na planu ekonomije i da se uđe u veliki investicioni proces izgradnjom infrastrukture.

Predsjednik Dodik i ambasador Gajran složili su se da bi dobro bilo da BiH s Irskom, koja je izuzetno rastuća ekonomija, razmijeni pozitivna iskustva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.