KAKANJ

Uhapšen Željko Marić Nindža, osumnjičeni za ratne zločine nad Bošnjacima u Varešu

Postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu

Tužilaštvo BiH: Marić optužen za ratne zločine. Arhiv

Fena

15.11.2018

Postupajući prema nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e locirali su i uhapsili osumnjičenog Željka Marića (50) Nindžu u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

Marić se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u oktobru 1993. godine, kao pripadnik Sedme brigade Vojne policije HVO-a Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. 

On se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO-a Vareš. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.