KANBERA

Bosanci u Australiji: Igor Crnadak ne može zabraniti bh. građanima da vole BiH

Ministarstvo vanjskih poslova nikada nije našlo sredstva za održavanje ambasade u ovoj državi, navode iz ovog udruženja

Crnadak: Zabranio obilježavanje važnog datuma. Arhiv

Avaz.ba

16.11.2018

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) najoštrije osuđuje nedavne izjave Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, o zabrani obilježavanja Dana državnosti BiH u Australiji.

Svima je dobro poznata činjenica da su bh. građani u Australiji ponosni i čvrsto vezani za ambasadu jer su je izgradili vlastitim sredstvima, od temelja do krova, i s ljubavlju poklonili Bosni i Hercegovini.

Nije slučajno što se osnivačka Skupština AUBHA održala u Ambasadi BiH u Kanberi baš na Dan državnosti BiH, 25. novembar. Otad redovni godišnji sastanci predstavnika AUBHA iz svih dijelova Australije, kao i prijem povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, održavaju se u Kanberi u prostorijama ambasade. I raniji ambasadori Damir Arnaut i Bakir Sadović podržavali su takvu praksu i, uz saradnju AUBHA, organizirali prijeme za bh. građane.

O navodnoj Crnatkovoj brizi za neracionalno trošenje novca ambasadora Mirze Hajrića nepotrebno je govoriti. Nažalost, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije našlo za shodno da osigura osnovna sredstva za održavanje impozantnog kompleksa ambasade u Kanberi, ali zato ima dovoljno novca za putovanja ministra Crnatka, koji je proveo više vremena u avionu nego na zemlji, bez ijednog konkretnog rezultata za Bosnu i Hercegovinu. Stoga, ako ministar Crnadak želi da kritizira nekoga zbog nenamjenskog trošenja budžeta, neka počne od sebe.   

Datum 25. novembar je duboko i neizbrisovo urezan u sjećanju bh. građana koji su, ne svojom voljom, rasuti širom svijeta. Sve istinske patriote nastavit će ustaljenu praksu obilježavanja Dana državnosti BiH bez obzira na “zabrane” političara sumnjivih namjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.