LUKAVAC

U GIKIL-u se pojavljuju novi uzročnici zagađivanja okoline

Pronađena amonijačna voda u kompleksu gdje se nalaze koksne baterije

Tokom jučerašnjeg ispitivanja

Avaz.ba

16.11.2018

Istražni tim Tužilaštva Tuzlanskog kantona utvrdio je da se situacija u vezi sa zagađivanjem okoline u kompaniji "Global ispat koksna industrija" (GIKIL) iz Lukavca i dalje komplicira, jer se pojavljuju i novi uzročnici zagađivanja.

- S ciljem navodnog smanjenja oticanja u rijeku Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše, a jučer je obavljeno i novo uzorkovanje vode - saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

U saopćenju se navodi da se u napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija koje zauzimaju znatan dio površine kompleksa i dalje taloži znatna količina amonijačne vode te se i dalje dio te vode ispušta u Spreču.

Prema informacijama da je u krugu GIKIL-a nastavljeno sa zagađivanjem okoline, istražni tim Kantonalnog tužilaštva, MUP-a Tuzlanskog kantona i stručnih lica i agencija, koje rade prema nalogu Tužilaštva, obavili su jučer uviđaj i potvrdili ove informacije.

Kantonalno tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja s dokumentiranjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.