ZABRINJAVAJUĆE

Federacija BiH godinu i po bez lijeka za tuberkulozu

Kucam od vrata do vrata, ali reakcije nema, kaže Selimić

A. NUHANOVIĆ

17.11.2018

Oboljeli od tuberkuloze u Federaciji BiH već godinu i po uskraćeni su za lijekove za tu bolest. Pulmolog Edo Selimić kaže za „Dnevni avaz“ da mjesecima kuca od vrata do vrata moleći nadležne da nabave lijek, ali sluha niko nema.

 Postoje potrebe

- O ovom problemu obaviješteno je Ministarstvo zdravstva FBiH i obećali su mi da će ovaj problem riješiti, ali od toga nema ništa. Lijek treba nabaviti Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ali za to nisu dobili odobrenje nadležnih ministarstava. Čak mi je farmaceutkinja iz Ministarstva zdravstva KS rekla da je na ovaj problem ukazala nadležnima još prije godinu i po. Pacijenti i dalje nemaju antituberkulotike – kazao je Selimić.

Prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, 2017. godine prijavljeno je 495 slučajeva obolijevanja, čime se ova bolest i dalje nalazi među deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji BiH.

Od 1996. do 2017. godine u Federaciji BiH bilježi se pad stope obolijevanja od tuberkuloze, koja se kretala u rasponu od 93 slučaja 1998. do 22 slučaja na 100.000 stanovnika u 2017. godini. Ali, potrebe za lijekom postoje.

- Imamo žive pacijente koji ga ne mogu nigdje nabaviti. Nakon što se povukao UNDP, koji je prema potrebama nabavljao i distribuirao taj lijek po javnim zdravstvenim ustanovama, problem još nije riješen. Neka nam vrate nekadašnji sistem dispanzera za plućne bolesti i u BiH neće biti tuberkuloze za maksimalno dvije godine - poručuje Selimić.

 Duži proces

Navodi da lijek nije skup te da bi na godišnjem nivou Zavod za njega trebao izdvojiti oko 20.000 KM.

- Dvojna terapija koju pacijent koristi četiri mjeseca ne košta mjesečno ni 50 KM. Tuberkuloza se liječi kao upala pluća, samo što proces liječenja traje šest mjeseci, a ne deset dana. Kod nas se pacijenti za lijek moraju snalaziti i nabavljati ga u susjednim državama – kaže Selimić.

 Prenošenje i simptomi 

Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem, pa jedan oboljeli može zaraziti od 10 do 15 osoba godišnje, od kojih 30 posto oboli od ove bolesti u sljedećih deset godina. Simptomi su umor, malaksalost, gubitak težine, znojenje, kašalj, iskašljavanje, krvavi ispljuvak.


Interventni uvoz tuberkulostatika

Što se tiče tuberkulostatika, Ademaj je istakla da je nabavku dijela tih lijekova preuzeo Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

- One koji nisu na listi Federalnog zavoda trebali su osigurati Kantoni. Problem je u tome što mi nemamo u Agenciji za lijekove registrirane proizvođače, odnosno prometnike s tuberkulostaticima. U takvoj situaciji se vrši interventni uvoz. Mi smo obavijestili Domove zdravlja i kontaktirali „Apoteke Sarajeva“ da upute zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za saglasnost za interventni uvoz. Mislim da će to uskoro biti riješeno za one lijekove koji su ostali u nadležnosti Kantona da ih nabavljaju – dodala je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.