SARAJEVO

Minasi: Poslovni forum Italija - BiH identificirao područja za moguća poboljšanja

Inspiracija za reforme koje su našoj državi hitno potrebne

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi. Fena

Fena

16.11.2018

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi (Nicola) izjavio je danas da je izuzetno sretan što je prošle sedmice otvorio "Poslovni forum Italija - Bosna i Hercegovina", važnu priliku za okupljanje italijanskih preduzeća, političara, stručnjaka i predstavnika lokalnih vlasti, kako bi zajedno razgovarali o tome kako potaknuti rast i postići uspjeh u BiH.

Dodao je da je prisutnost italijanskih poduzeća u bosanskohercegovačkoj ekonomiji prilično relevantna, budući da je njegova zemlja drugi trgovinski partner BiH s 1,5 milijardi eura razmjene, da italijanska preduzeća direktno zapošljavaju više od 10.000 ljudi u svim sektorima, a da italijanske banke pokrivaju oko trećinu bankarskog tržišta u zemlji. 

- Dakle, italijanska preduzeća i poslovni predstavnici predstavljaju vrijedan segment ekonomije, a njihovi uvidi u problematiku i prijedlozi mogu biti vrlo korisni za poboljšanje općih poslovnih prilika. Imajući to na umu, ovi su susreti, uz pomoć brojnih gostiju iz Italije i BiH, identificirali neka ključna područja za moguća poboljšanja - rekao je Minasi.

Naveo je da se nada da će ti prijedlozi moći biti tema razgovora kod formiranja novih vlasti na svim nivoima i biti inspiracija za reforme koje su BiH hitno potrebne.

Minasi je precizirao da su iz tih nedavnih susreta i razgovora proizašli sljedeći prijedlozi: dublji dijalog između preduzeća i institucija, bolja povezanost obrazovnog sektora i sfere zapošljavanja, modernizacija infrastrukture, liberalizacija i otvaranje tržišta, te stimulacija poduzetništva mladih, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.