BANJA LUKA

Milovan Bjelica: Govedarica vlada po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi"

Njegovo pismo bit će pročitano danas na sastanku u Istočnom Sarajevu

Bjelica: Govedarica je isključio članove samo zato što su mislili. Arhiv

SRNA

17.11.2018

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica ocijenio da je sve ono što sada radi predsjednik SDS-a Vukota Govedarica podsjeća na vrijeme u kome je ove stranka proživljavala golgotu pod utjecajem odluka visokog predstavnika.

U pismu koje će danas pročitati članovima Glavnog odbora SDS-a, a koje je u posjedu ATV-a, Bjelica navodi da se prva dimenzija takvog djelovanja Govedarice manifestira u činjenici da je nakon izbora iz stranke isključio nekoliko visokopozicioniranih članova, i to u nelegalnom i nelegitimnom postupku oduzimanja i ograničavanja ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bjelica ocjenjuje da je taj nelegitimni postupak karakterističan po tome što je Govedarica u svojoj ličnosti sjedinio nespojive procesne funkcije - tužioca i sudije.

On tvrdi da je Govedarica sam odlučivao protiv koga će pokrenuti nekakav "disciplinski postupak", a da članovi SDS-a koje je istovremeno optuživao i sudio im nisu bili ni obaviješteni o njegovom pokretanju, vođenju, toku niti su mogli da u tom postupku učestvuju i štite svoja ljudska prava i osnovne slobode.

Bjelica naglašava da su ti članovi SDS-a već bili izloženi samovolji predsjednika SDS-a koja se ispoljavala u njegovoj procjeni i bez postupka i dokaza, "utvrđenom" uvjerenju da su te osobe djelovale "suprotno stavovima SDS-a utvrđenim na bazi programskih ciljeva i zadataka".

- Postupajući na ovakav način, predsjednik SDS-a, ne samo sjedinjujući nesjedinjive procesne funkcije i koncentrirajući sav tok postupka u vlastitu ličnost, već i onemogućavajući članovima stranke o čijem je ustavnom pravu na slobodu političkog organiziranja i djelovanja, konkretiziranog u članu 31. stav 1. Ustava RS, odlučivao, povrijedio je tim članovima i ustavno pravo koje im jamči slobodu misli i javnog izražavanja mišljenja - navodi Bjelica.

Bjelica kaže da je Govedarica sankcionirao isključivanjem iz SDS-a određene članove samo zato što su koristili svoje ustavno pravo da misle i da tu misao javno izraze smatrajući, a ne namećući u kom pravcu bi trebalo da se usmjeri politika SDS-a kako bi se ostvarivali ciljevi stranke, kao što su zaštita i unapređenje RS, interesi srpskog naroda, čuvanje i razvijanje političkog jedinstva i nacionalne sloge, te mnogi drugi.

- Prema tome, ukoliko je sloboda mišljenja i javnog izražavanja tog mišljenja u proklamiranju ciljeva SDS-a djelovanje "suprotno stavovima SDS-a utvrđenim na bazi programskih ciljeva i zadataka", onda je jasno da predsjednik SDS-a niti zna odredbe Statuta, ni programske ciljeve stranke, čiji je, nažalost, predsjednik - ističe Bjelica.

On navodi da je to druga dimenzija, kako kaže, nelegalnog, neustavnog i nezakonitog djelovanja predsjednika SDS-a koja ishodi u djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta Republike, kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava, a što je izričito zabranjeno Ustavom RS.

- U Pravilniku o stranačkoj disciplini i organizaciji evidencije članstva ne postoji pravni osnov koji daje predsjedniku SDS-a pravo da isključi bilo kog člana, već odluku o isključenju može donijeti samo općinski ili gradski odnosno izuzetno Glavni odbor, te je jasno da je riječ o nezakonitim odlukama jer nemaju normativni osnov - dodaje Bjelica.

Prema njegovim riječima, odredbe o vođenju postupka na principu "kadija te tuži, kadija ti sudi", odnosno "Vukota te tuži, Vukota ti sudi", u skladu s načelom legaliteta, moraju biti u skladu s Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji se direktno primjenjuju i koji imaju jaču pravnu snagu.

- Normalne stranke, demokratske stranke se ponose svojim članovima, raduju se dugogodišnjem članstvu ljudi u istoj političkoj opciji. Kada se to gubi, kada nema tog osjećaja, iskusni postaju smetnja samovolji. A kada se na to doda precjenjivanje svojih kapaciteta i značaja, uz nipodaštavanje svega i svakoga drugog, imamo ovakvog predsjednika i ovo stanje u stranci - zaključio je Bjelica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.