AKTIVNOSTI

BiH pozdravlja napore UN-a usmjerene ka rješavanju pitanja migracija

Veliki izazov

Veliki problem migracija. Agencije

Fena

17.11.2018

Bosna i Hercegovina s velikom pažnjom prati aktivnosti u Ujedinjenim narodima (UN) u vezi s pregovorima oko dokumenta "UN compact o migracijama“. 

- U tom smislu misija Bosne i Hercegovine pri UN-u u Njujorku je redovno učestvovala na svim sastancima, koji se bave tom tematikom - rečeno je Feni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Kako iz tog ministarstva navode, Bosna i Hercegovina smatra da se pitanje migracija, kao izuzetno kompleksno pitanje, može rješavati samo na regionalnom i globalnom nivou, u okviru multilateralnih organizacija.

U tom kontekstu Bosna i Hercegovina pozdravlja napore UN-a usmjerene ka sveobuhvatnoj analizi i prijedlozima mogućih odgovora na ovaj veliki izazov te cijeni da je to jedini način za pravilno postavljanje smjernica kojima bi se u početku ublažili, a kasnije i riješili, kako uzroci tako i posljedice tog problema (pitanja migracija).

Iz MVP-a BiH ističu da su nadležne institucije BiH u fazi razmatranja posljednje verzije predloženog dokumenta za usvajanje na predstojećem samitu u Marakešu (Maroko) te da će nakon detaljne analize, a uzimajući u obzir interese BiH, predložiti konačan stav oko njegovog prihvatanja.

Istovremeno preciziraju da predloženi dokument nije pravno obavezujući, nego da prvenstveno predstavlja izraz političke volje zemalja članica UN-a.

- U skladu s relevantnom odlukom Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će u Marakešu biti predstavljena na nivou predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - rečeno je Feni iz MVP-a u odgovoru na upit u vezi sa samitom u Marakešu zakazanim za 10. i 11. decembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.