PORUKE Najveći izvoznik u TK

Sindikat GIKIL-a: Nezamislivo zatvaranje kompanije i gubitak radnih mjesta

Ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine

Fena
17.11.2018 17:01

Borba za siguran rad uposlenih

Foto: Fena

Sindikalna organizacija "Global Ispat koksne industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL) poručila je danas da je nezamislivo zatvaranje te kompanije i izrazila spremnost da se bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih.   

- Nakon posljednjih dešavanja koja nedvosmisleno vode ka zatvaranju GIKIL-a, Sindikalna organizacija u ime svih radnika kompanije upućuje posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta – navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije.

Podsjećaju da je GIKIL, nekada samo KHK, u ratu dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom.

- Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: ''Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru'' – stoji u saopćenju.

GIKIL je, ističu iz Sindikata, firma od koje zavisi ne 1.000 nego od 6.000 do 9.000 radnih mjesta i koja svaki dan otvara nova. Posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje te puni budžete na osnovu isplata plaća, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza.

- GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane? Pozivamo na zdrav razum i općinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak – navode iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Tagovi

GIKIL Lukavac
NA VRH