UMJETNICI

Mihail Matesku, baletan iz Rumunije, želi bh. državljanstvo: Ovdje sam kod kuće, nisam se pokajao što sam došao

Tu sam upoznao suprugu Paulu, imamo dvoje krasne djece, kaže Matesku

Matesku: Volim BiH, njene ljude, pozorište. A. Durgut

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

17.11.2018

Ovdje sam zapravo kod kuće, riječi su Mihaila Mateskua (Mateescu), baletnog umjetnika iz Rumunije, koji je nedavno, nakon 22 godine života u Sarajevu i rada u Narodnom pozorišu, zatražio bh. državljanstvo.  

Htio istraživati

Preporuku da bude upisan među bh. državljane prošle je sedmice dala Vlada FBiH. To je bio povod da s Mateskuom porazgovaramo o tome kako je uopće došao u našu zemlju i šta ga je motiviralo da traži bh. državljanstvo kada je državljanin EU, i to u vremenima kada sve više bh. građana trajno odlazi iz zemlje.

U Rumuniji je radio u nekoliko teatara, između ostalog bio je član najbolje baletne trupe u toj zemlji. No, kaže, kao svaki mlad čovjek, želio je da dalje istražuje Evropu. Otišao je u Split, zatim odslužio vojsku u Rumuniji i nakon toga odlučio doći u Sarajevo. I došao je 1996. godine.

- Čuo sam da je u Sarajevu bio jedan od najboljih baletnih ansambala u bivšoj Jugoslaviji. Došao sam i nisam se pokajao. Tu sam upoznao suprugu Paulu. I ona radi u Baletu Narodnog pozorišta. Imamo dvoje krasne djece. Aleksu je 18, a Lari 13 godina – ispričao je Matesku, kojeg, otkako je došao u Sarajevo, zovu Mišo.

Ističe da je na osnovu braka dobio stalni boravak u BiH, ali želi i državljanstvo.

- Ja volim ovo pozorište, ovaj posao. Ovdje sam stvorio porodicu i stekao prijatelje. Ja i dalje imam rumunsko državljanstvo, a za bh. državljanstvo aplicirao sam kao deficitaran kadar. U Narodnom pozorištu ima pet aktivnih baletana – govori Mateksu.

Znaju jezik

Kaže da ga privlači toplina ljudi u BiH te da su vrlo slični Rumunima.

- Moja djeca znaju rumunski jezik i svake godine za godišnji odmor idemo u Rumuniju. Ja volim ovu zemlju, volim ljude. Volim ples i zato sam tu. Plesat ću dokle god budem mogao – rekao je Matesku.

Ostali majka i brat  

U Rumuniji su mu ostali majka i brat. Otac mu je umro 2007. godine. Bilo im je, kako kaže, teško kada je odlučio doći u BiH, ali su se navikli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.