BANJA LUKA

Formira se zakonodavna vlast u manjem bh. entitetu, zakletve polažu Cvijanović i Dodik

Sjednici će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić

Banja Luka: Sutra zasjeda 10. saziv NSRS. Arhiv

Avaz.ba

18.11.2018

Konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine RS bit će održana sutra u Banjoj Luci na kojoj će svečane zakletve položiti novoizabrani član Predsjedništva BiH i predsjednik i potpredsjednici RS.

Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14 sati, a prije njenog održavanja u 12 sati novoizabranim poslanicima bit će dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz NSRS.

Na konstitutivnoj sjednici bit će izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verificirani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a bit će razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine RS, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda RS.

S obzirom na to da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentarne stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS.

Konstitutivnom sjednicom do izbora predsjednika Narodne skupštine predsjedavat će radno predsjedništvo, koje čine najstariji poslanik - Dane Malešević, kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini - Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a.

Prvoj sjednici 10. saziva NSRS prisustvovat će brojni predstavnici političkog i javnog života manjeg bh. entiteta, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su, između ostalih, potvrdili premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Skupštine te zemlje Maja Gojković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.