POLITIKA

Danas nastavak pregovora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

Lideri navedenih stranaka naglasili da ih ne interesiraju pozicije, već programi

Danas u 13 sati novi sastanak na kome će se pokušati definirati programski ciljevi. Arhiv

H. Bijedić

19.11.2018

Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista će danas u 13 sati imati novi sastanak u prostorijama SDP-a i pokušati još bliže definirati svoje programske ciljeve za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo. 

- Danas nastavljamo priču o programskim mjerama i  razmatrat će se  materijal koji se tiče isključivo programskih mjera, a  tek nakon toga mogu se otvarati neka druga pitanja - kazao nam je Damir Mašić, potpredsjednik SDP-a, i naglasio da neće biti riječi o kadrovskim rješenjima.   

Mirvad Kurić, aktuelni ministar kulture i sporta KS, kratko je prokomentirao da je danas "posljednja faza usaglašavanja principa i mjera, kao najvažniji osnov za formiranje buduće vlasti". 


Ovi ciljevi bi trebali biti uobličeni u zvanični programski dokument, koji bi, prema najavama predstavnika spomenutih stranaka, trebao biti ideja vodilja za funkcioniranje vlasti.

Lideri navedenih stranaka su naglasili da ih ne interesiraju pozicije, već programi. Podsjećamo da na prethodnim sastancima nije bilo govora o tome ko će biti premijer i kako će izgledati raspored ministarskih pozicija, a hoće li danas o tome biti riječi, ostaje da se vidi. 

Sve političke opcije koje su subjekti ovih pregovora odbijaju koalirati sa SDA.

Kako je potvrđeno Avaz.ba, i dalje neće biti riječi o kadrovskim rješenjima, a radna grupa je pripremila oko 300 mjera i principa o kojima će se danas raspravljati, a na kojima će se zasnivati rad buduće vlade i skupštinske većine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.