MOSTAR

Čović: U subotu sam razgovarao s Radončićem, ne mogu javno govoriti o detaljima

Mi imamo već definirane prijedloge, SNSD je dao prijedloge za funkcije u vlasti, mi sada čekamo bošnjačku stranu da se dogovori

Čović: Svaki nivo vlasti treba ponijeti dio odgovornosti. M. S.

Avaz.ba

19.11.2018

Mi nastojimo da se uspostave sve zakonske i ustavne obaveze ka formiranju vlasti na svim nivoima, kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Za sada nemamo najave za medije, kazat ćemo detalje kada za to bude vrijeme, i sad imamo već dogovorene koalicije na kantonalnim nivoima, naprimjer u SBK, gdje smo u koaliciji sa SDA, i ja nemam ništa protiv te koalicije. Do kraja mjeseca bi u tom kantonu trebao biti izabran predsjednik Skupštine kantona - kazao je Čović.

Rekao je da svaki nivo vlasti treba da ponese svoj dio odgovornosti, ali da se još čeka bošnjačka strana.

- Mi imamo već definirane prijedloge, SNSD je dao prijedlog i za ministre i za mandatare i za potpredsjednika FBiH, mi sada čekamo bošnjačku stranu da se dogovori - istakao je Čović.

Na pitanje prisutnih s kim bi mogao koalirati i šta je glavno pitanje oko koalicionog dogovora, Čović je kazao kako je to Reformska agenda i izmjena Izbornog zakona te evropski put BiH.

- Ne znamo ko bi to mogao biti, ali, ako me pitate za imena iz bošnjačke strane, to može biti svako ko želi ubrzani evropski put BiH - rekao je predsjednik HDZ-a.

Na pitanje novinara je li u koaliciji vidi i Fahrudina Radončića, Čović je rekao:

- Svakako da ga vidim, on želi ubrzan evropski put BiH i promjene u ovoj državi. U subotu sam imao sastanak sa Radončićem u restoranu i vi znate kako su napravljene grupacije gore u Sarajevu, ja o tome ne bih raspravljao. Onaj ko želi ubrzan evropski put i MAP, za mene može biti partner - zaključio je Čović te dodao da će u ovoj sedmici imati novu rundu razgovora s potencijalnim partnerima.

Ipak, Dragan Čović nike želio govoriti o konkretnim detaljima razgovora s Radončićem. Napomenuo je kako su dogovorili da s detaljima ne izlaze u javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.