BANJA LUKA

Dodik položio zakletvu u NSRS: Ono što nije interes RS, neće biti ni interes BiH

Nepoštovanje Dejtona dovelo je do brojnih poteškoća u funkcioniranju BiH

Dodik: Tražit ću da neodgovorni pojedinci preuzmu odgovornost

G. D.

19.11.2018

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović položili su danas zakletve u Narodnoj skupštini RS.

Dodik je istakao da ono što nije interes RS, neće biti ni interes BiH.

- Ja ne idem nigdje. Idem samo da uradim još jedan posao za RS. Broj osvojenih glasova me čini i sretnim i ponosnim, ali i obaveznim da sačuvam RS i da radim predano, svaki dan, bez oklijevanja. Moja izborna baza je RS. To mora biti naša svetinja - kazao je Dodik.

Nepoštovanje Dejtona

On je dodao da se nije kandidirao da bi lutao, već da bi ojačao RS. Dodik je rekao da ne misli ići da poziciju koja je na bilo koji način nadređena RS.

- Moj rad će biti u komunikaciji s Vladom RS i sa NSRS. Nijedna odluka neće biti bez saglasnosti s institucijama RS. Moj stav će biti jak koliko bude jaka RS i njen parlament. Zato sam i smatrao da zakletvu trebam položiti u NSRS. Republika Srpska je u centru mog djelovanja. Ono što nije interes RS, neće biti ni interes BiH - rekao je Dodik.

On je kazao da neće dozvoliti da RS bude preglasana i naglasio da neće sprečavati razvojne projekte u FBiH, ali to, kaže, očekuje i od druga dva člana Predsjedništva BiH.

- Nepoštovanje Dejtona dovelo je do brojnih poteškoća u funkcioniranju BiH. Tražit ću da neodgovorni pojedinci preuzmu odgovornost. Rad visokog predstavnika umrtvio je razgovore domaćih političara. Zalagat ću se za što skorije zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH - rekao je Dodik.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS pozvao je nadležne evropske institucije da BiH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, s kojom, kako kaže, RS želi da sarađuje.

- Ali ne mogu da zahvalim EU koja je podržala nasilje visokih predstavnika u BiH – dodao je Dodik u prvom obraćanju u Narodnoj skupštini RS-a, u kojoj je danas položio zakletvu, što će uraditi sutra i u Sarajevu.

Brojne prepreke

Cvijanović je istakla da su snažne institucije garancija bolje RS.

- Spremni smo da rješavamo sve što je ispred nas. Uskoro će u NSRS biti izabrana i Vlada RS i strateški dokumenti. Želimo da budemo efikasni. U naredne četiri godine nailazit ćemo na brojne prepreke i stoga je bitno da imamo jedinstvo - kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ona je dodala da su građani na izborima poručili da je Republika Srpska iznad svega. Cvijanović je istakla da će se voditi istim idejama kao i do sada.

- To je republika koja će nastaviti da se razvija i da se gradi. To je republika koja je poštovana i izvana i iznutra. Iako smo malobrojni, vjerujemo u naš potencijal. Mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Uspjeli smo da savladamo mnoge prepreke - kazala je Cvijanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.