PUTEVI SMRTI Očajni migranti gube živote na putu do Evrope

Život izgubilo 12 migranata na putu od naše do zemlje EU

Kritična i opasna ruta od Bosne i Hercegovine preko Hrvatske do Slovenije

E. TRAKO
19.11.2018 20:29

Mezar migranta kojeg je na Gradskom gorblju u Bratuncu ukopao ef. Hodžić

Od početka godine do oktobra, smrtno je stradalo 12 migranata na ruti od Bosne i Hercegovine preko Hrvatske do Slovenije, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Ovi podaci smatraju se najtačnijim jer u BiH nadležne institucije na znaju ni približno tačan broj migranata. 

Posljednji slučaj smrtno stradalog migranta dogodio se prije 5 dana, kada su ribari na obali Drine u mjestu Roćević pronašli tijelo neidentifikovanog mladića. Mrtvozornik je ustanovio da na tijelu nema tragova nasilja te je saopćeno da se mladić najvjerovatnije utopio i da se radi o migrantu.

Njegovo utapanje dovodi se  uvezu sa prevrtanjem čamca na kojem su bil ilegalni migranti a koje su graničari spasili. Nekoliko dana poslije pronađen je leš.

Odron na tijelima

Sanela Dujković, glasnogovnorica Granične policije BiH kaže da svaki smrtni slučaj mora biti prijavljen nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Naši službenici kada pronađu tijelo, moraju odmah obavijestiti nadležni MUP. Mi nemamo te evidencije, nego postupamo od slučaja do slučaja-. Dakle, svaki otkriveni leš evidentira se u kantonalnim ili entitetskim polciijskim strukturama – kaže Dujković.

Od januara do danas, novinske stupce punile su najstrašnije priče o stradanju migranata. Od ulaska u BiH, najčešće plivajući preko hladne i brze Drine, do izlaska iz naše zemlje opet preko Save ili u još gorem slučaju preko izuzetno opasne i minama zasijane Plješevice. 

Jedan od strašnijih slučajeva koje su otkrili novinari je i događaj od 11. avgusta u okolini Ogulina u Hrvatskoj kada su dva muškarca pronađeni mrtvi ispod odrona kamenja i zemlje.

- Zatrpao ih je odron dok su spavali – kazali su novinarima mještani sela Tomići.

Dok su spavali, došlo je do velikog odrona kamenja a na dvojicu iz skupine strovalile su se dvije gromade. Jedan je migrant na mjestu preminuo, a drugi je bio teško povrijeđen. Četvorica preživjelih migranata zaputila su se natrag prema Tomićima gdje su u zoru počeli lupati po vratima kuća ne bi li doveli bilo kakvu pomoć.

No, s obzirom na zabačenost lokacije na kojoj su noćili, put do Tomića se odužio a teško ranjeni migrant je u međuvremenu podlegao povredama. Imali su dokumente da su državljani Sirije te da obojica imaju 24 godine, no autentičnost tih dokumenata nije potvrđena.

Dalje, region je obišla priča iz juna ove godine kada je imam iz Bratunca Elvir ef. Hodžić na gradsko groblje Bratunac ukopao migranta koji se utopio u Drini. 

- Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerisali da tražimo savjet od nadležnih šta da uradimo. Mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali odgovornost, a u Ministarstvu sigurnosti BiH nam je rečeno da postupimo kako mislimo da je najbolje  - kazao je tada ef. Hodžić.

Bez glave i ruku

Jednako šokantna je bila iz Slovenije kada su radnici lokalnog poduzeća za uređenje cesta prilikom čišćenja terena uz cestu između Obrova i Hrušice na zapadu Slovenije, nedaleko od granice s Italijom, otkrili već raspadnuto tijelo.

- Tijelo je bilo bez glave i ruku koje su po svemu sudeći s mrtvaca otrgale divlje zvijeri – svjedoči oje radnik, prenijeli su mediji.

Kako je objavio list Primorske novice, radnik komunalnog poduzeća CPK najprije je u žbunju uz cestu zagredao ranac, a desetak metara dalje i već djelomice raspalo tijelo. Policija je potvrdila da je bila obaviještena o pronalasku tijela ali da na njemu nije bilo tragova nasilja koji bi sugerirali da  se radi o nasilnoj smrti, no određena je sudska obdukcija tijela.

Fotografije raskomadanih tijela

Prema pričama pojedinih policajaca u Unsko – Sanskom kantonu, na Plješevici je nađeno nekoliko raskomadanih tijela migraanta. Pronašli su ih, navodno, planinari iz Hrvatske ali o tome za sada, nema zvaničnih potvrda niti rezultata istrage, iako su snimljene fotografije raskomadanih tijela.

Zbog nepristupačnosti terena, veliki problem predstavlja i izvlačenje tih tijela iz minskih polja.

NA VRH