UMJETNOST

Nakon višegodišnje potrage vrijedna umjetnina slučajno nađena u Tuzli

Djelo slikara Miroslava Zovke „Cijelu Tuzlu opasala guja“ bilo i u Interpolovoj bazi

„Cijelu Tuzlu opasala guja“: Utvrditi autentičnost nađene slike

E. SKOKIĆ

19.11.2018

Umjetničko djelo slikara Miroslava Zovke „Cijelu Tuzlu opasala guja“, nakon višegodišnje potrage, pronađeno je u Tuzli, i to u poslovnici NLB banke. Vrijedna umjetnina bila je u registru Međunarodne galerije portreta iz Tuzle, a nakon revizije je utvrđeno da nedostaju 72 djela, među kojima i ova slika.

Anonimna prijava

Uvrštena je i u Interpolovu bazu i za njom je raspisana međunarodna potraga, ali je ona, kako navodi Dženan Jusufović, predsjednik NVO Centar protiv krijumčarenja umjetnina, sasvim slučajno pronađena, i to na stotinjak metara udaljenosti od Međunarodne galerije portreta.

- Poslije konferencije o ukradenim umjetninama koju smo imali 18. oktobra, dobili smo anonimnu prijavu da se u NLB banci u Tuzli nalazi slika Miroslava Zovke. Oformili smo komisiju koja je otišla do banke i utvrdila da se slika „Cijelu Tuzlu opasala guja“ nalazi kod njih. Cijeli slučaj prijavljen je Tužiteljstvu TK na daljnje postupanje – kaže Jusufović.

Jusufović ne isključuje mogućnost da je Zovkinu sliku neko nekada izdao na revers NLB banci, ali, kako navodi, Centar protiv krijumčarenja umjetnina nije imao takvu vrstu informacije.


Jusufović: Oformili komisiju

Iz NLB banke su nam kazali da, s obzirom na svoju dugu tradiciju u BiH, banka u svojoj kolekciji ima veći broj umjetnina.

- Kada je riječ o ovoj umjetnini, poštujemo zakonsku proceduru te očekujemo da je MUP izuzme kako bi se zvanično potvrdila autentičnost. Umjetnina nije knjigovodstveno zavedena kao vlasništvo banke te pretpostavljamo da je u prošlosti donesena kao poklon nekom od zaposlenika – navodi se u odgovoru NLB banke koji smo dobili.

Dali na korištenje 

Istakli su kako NLB banka ima dugogodišnju saradnju s Međunarodnom galerijom Tuzla, odnosno nekadašnjom Jugoslovenskom galerijom portreta, pa su 1989. godine Galeriji ustupili na korištenje dvije vrlo vrijedne umjetnine slikara Haima Pinte koje se još nalaze u Galeriji, a u vlasništvu su banke.

- Stoga, još jednom naglašavamo da smo vrlo otvoreni za saradnju te ćemo aktivno učestvovati i biti sretni da se umjetnina vrati Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli – poručili su iz banke.

Zovko: Sliku sam prodao  za milion i po dinara 

Kontaktirali smo i akademskog slikara Miroslava Zovku koji nam je rekao kako se svojevremeno prijavio na konkurs tuzlanske galerije te da je njegovo djelo otkupljeno za milion i po tadašnjih jugoslavenskih dinara.

- Radio sam dvije varijante iste slike. Jedna je bila u galeriji, a drugu sam radio za privatne potrebe. Jednom sam imao i izložbu u banci koju spominjete, ali ovu sliku nisam izlagao – rekao je za „Avaz“ Zovko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.