PRIJAVE U dva mjeseca dva izvještaja protiv Ine R.

Prijedorčanka pravila nelegalne azile i pse prebacivala u Italiju

Na četiri mjesta u gradu 34-godišnjakinja je formirala prihvatilišta

M. ZGONJANIN
19.11.2018 21:46

Jedini legalan azil je onaj na Kurevu

Foto: D. Stojnić

Okružnom tužilaštvu u Prijedoru prije nekoliko dana podnesen je izvještaj protiv Prijedorčanke Ine R. (34) jer je u posljednje četiri godine na nekoliko lokacija, u Kamičanima, Malom Palančištu, Ništavcima i Rasavcima kod Prijedora, formirala nelegalna prihvatilišta za pse.

Potom je, kako navode iz policije, uz pomoć drugih osoba, kojima je plaćala za te usluge, pse bespravno transportirala u inozemstvo, upućeni tvrde najčešće u Italiju, i tamo ih udomljavala.

Plaćala štetu

Mještani Rasavaca kod Prijedora očekuju da bi ih podnošenje izvještaja protiv Prijedorčanke moglo riješiti i problema s psima koji su na samo kilometar zračne linije udaljeni od prvih kuća.

  • Nelegalno prihvatilište na uzvišenju kod Rasavaca
    Nelegalno prihvatilište na uzvišenju kod Rasavaca

Psi su, kako navode u selu, posljednjih godina napadali ovce i konje, davili perad, ali grizli i ljude. Prije nekoliko mjeseci jedna starija mještanka je nakon napada pasa završila u bolnici.

Mještani pričaju da su o svemu obavještavali i policiju, a nekima je, tako tvrde, Ina R. plaćala štetu. Direktno, na ruke, jednom od njih dala je 300 maraka za zadavljenu ovcu.

Ina R., koju Prijedorčani poznaju kao velikog ljubitelja životinja, nije bila dostupna za komentar o ovoj temi.

Nehumani uvjeti

Protiv nje je i u oktobru podnesen izvještaj za krađu i oštećenje tuđe stvari, jer je osumnjičena i da je iz gradskog azila za pse, zajedno sa S. D. i D. K. iz Prijedora, u junu ove godine ukrala 24 štenadi i 43 odrasla psa. Sve je, navodno, urađeno iz milosrđa, jer je osumnjičena trojka smatrala da su uvjeti u kojima psi borave nehumani.

Zbog tog su obili boksove i štence odnijeli u nelegalno prihvatilište u Rasavce, a odrasle pse pustili.

Transport u više vozila  

Nije poznato je li neki od pasa koje je Ina R. odnijela iz gradskog azila završio u Italiji, gdje su životinje, prema nezvaničnim saznanjima, transportirane u nekoliko vozila. Ina R. tereti se za krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem.  

Tagovi

Prijedor Azil Psi
NA VRH