SUD BIH

Nastavljeno suđenje Mihajloviću: Kako je iz Tužilaštva nestalo 50 hiljada KM

Privremeno oduzeti novac nikada nije evidentiran u KDP-u

Teško kompromitirani i suspendirani tužilac Mihajlović. Arhiva

Piše: M. AŠČIĆ

20.11.2018

U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, suspendiranom i teško kompromitiranom državnom tužiocu kojeg Tužilaštvo BiH u aferi "Nestali novac" tereti za nesavjestan rad u službi.

Prema optužnici Tužilaštva, Mihajlović se tereti da nije dovoljno vršio nadzor nad svojom daktilografkinjom, zbog čega je iz predmeta koje je dužio nestalo oko 225 hiljada maraka.

U Sudu su jutros saslušana nova dva svjedoka optužbe, Amar Alajmović, uposlenik Suda BiH, i Zdravka Đukić.

Alajmović, zaposlen u KDP-u Suda BiH, kazao je da mu je poznat predmet "Milorad Milaković i drugi" te da je vršio provjere po zahtjevu iz Tužilaštva BiH i tadašnje predsjednice Suda BiH (Meddžida Kreso).

Kako je pojasnio, izvršene su sve provjere još od 2003. godine i utvrđeno je da privremeno oduzeti novac nikada nije evidentiran u KDP-u Suda BiH.

Inače, posao ovog svjedoka je da vrši prijem svih privremeno oduzetih predmeta, koji su, prema naredbi Suda, deponovani u KDP.

Svjedokinja Zdravka Đukić, inače šefica pisarnice Tužilaštva BiH, kazala je da joj je također poznat predmet "Milorad Milaković i drugi", jer je krajem prošle godine postupala po zahtjevu v. d. glavnog tužioca Gordane Tadić, da se utvrdi je li ikada 50 hiljada maraka dostavljeno Sudu BiH.

- Izvršili smo provjere putem dostavne sveske i nismo ništa pronašli. Utvrdili smo da taj dokument nije izašao iz Tužilaštva - kazala je Zdravka Đukić.

Na upit tužioca Emira Neradina je li ovoj svjedokinji poznato gdje se predmet "Milaković" nalazio, ona je kazala da je po zadnjoj signaturi bio kod tužioca Olega Čavke.

No, zatim je Neradin pitao svjedokinju je li postupala po njegovom zahtjevu da mu se dostave svi predmeti koje je vodio tužilac Mihajlović, ona je potvrdila da jeste.

Kazala je da je 1. septembra 2017. godine dostavila broj predmeta koje je vodio optuženi Mihajlović, te da je prema CMS-u Tužilaštva za 31. avgust 2009. godine za predmet bio zadužen tužilac Mihajlović.

Optuženog Mihajlovića zanimalo je da li je bilo moguće da se zaobiđe pisarnica i da uposlenik Tužilaštva direktno na Sud dostavi privremeno oduzete predmete, ona je rekla da to ne zna.

Božo Mihajlović je nakon toga kazao da bi najbolje bilo saslušati njegovu daktilografkinju Sadinu Beridan-Zuhrić jer bi samo ona mogla pojasniti je li toga ikada došlo.

No, tužilac Neradin ponovo je pitao svjedokinju je li 50 hiljada maraka, nakon provjera, ikome predato, a ona je utvrdila da nije nikome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.